Plzeň přišla o doktoráty

Facultad de Derecho de la Universidad de Bohemia Occidental
0:00
/
0:00

Akreditační komise ve středu vynesla ortel nad plzeňskými právy. Fakulta, která se potýkala s plagiátorstvím i tzv. rychlostudenty, nesmí dočasně přijímat studenty do doktorského studia, ztratila právo konat státní rigorózní zkoušky a udělovat prestižní titul JuDr.

Vladimíra Dvořáková,  foto: ČTK
Největší problém plzeňské právnické fakulty ZČU popisuje předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

"Ta fakulta byla naprosto netransparentní, nefungovaly kontrolní mechanismy ve všech procesech resp. byly vyloučeny. Není možné přijímat další studenty, dokud se ta situace nezkonsoliduje."

Seznam odhalených nedostatků byl opravdu dlouhý. Na fakultě např. neexistovalo kolegium děkana, nekonaly se porady vedoucích kateder, akademický senát neschvaloval výroční zprávy, nefungovala kontrola při zapisování známek, neboť je do elektronického systému zadávala studijní referentka bez jakéhokoliv ověřování atd. I proto jsou přijaté sankce vnímány jako mírné. Dvořáková je však obhajuje tím, že současné nové vedení fakulty při řešení spolupracuje a nebylo by také férové trestat studenty, kteří za vzniklou situaci nemohou.

"Nešlo nám o sankce, ale ukázat, že obrovsky selhala akademická obec. V tuto chvíli se akademická obec dala dohromady a začíná věci napravovat. My musíme vyslat signál, že není dobré problémy zametat pod koberec. Neodskákali by to ti lidé, co to zavinili, ale potrestali bychom ty, co se snaží dát věci do pořádku. To byl důvod relativně mírných sankcí."

Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
S úlevou přijal rozhodnutí akreditační komise i nově zvolený děkan, poslanec ODS a někdejší ministr spravedlnosti, Jiří Pospíšil.

"Jsem spokojený. Komise v tuto chvíli nezasahovala do samotné akreditace školy, ale samozřejmě výrazně zvedla prst. Škola ovšem dostala šanci všechno napravit a provést potřebné reformy. Důležité je, že zůstává magisterské studium a studenti nemusí mít strach o to, že nebudou moci dostudovat a také středoškoláci se k nám mohou v příštím akademickém roce hlásit."

Omezení možnosti přijímat zájemce o doktorandské studium Pospíšil dokonce vítá.

"Já jsem rozhodl už před měsícem, že nebudeme přijímat žádné studenty na doktorandské studium a to z jednoho prostého důvodu. V tuto chvíli máme na doktorandském studiu 200 lidí, což je na tak malou školu relativně velký počet. Toto je elitní studium pro hotové právníky a je potřeba, aby se týkalo exkluzivního omezeného počtu již hotových nadaných právníků. Pokud bychom letos přijímali další lidi, tak bych nemohl ručit za kvalitu doktorandského studia. Takže stejně bych letos žádné nové studenty nepřijímal."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio