Počasí

Všimli jste si, že pokud si poslechnete předpověď počasí, neuděláte si skutečnou představu o tom, jaké počasí bude? Čím to asi je?

Všimli jste si, že pokud si poslechnete předpověď počasí, neuděláte si skutečnou představu o tom, jaké počasí bude? Čím to asi je?

Na internetu jsem si našla předpověď pro Armhest, ve Spojených státech, kde zrovna byla moje dcera. Bylo tam uvedeno: teplota - nejvyšší 8°C nad nulou, nejnižší -4°C pod nulou, částečně oblačno. Moje dcera psala. Je tu krásná zima, s trochou sněhu a překrásnými nocemi plnými hvězd. Přes víkend jsem se slunila.

O současném počasí u nás můžeme teď slyšet tyto informace. V průběhu dne bude proměnlivá oblačnost. Bude doznívat přeháńková činnost, vyskytne se slabý déšť. V noci bude oblačnost kompaktní. Očekáváme příliv chladnějšího vzduchu a ubývání srážkové činnosti. Tlaková tendence - setrvalý stav. Můžeme také slyšet následující slovní spojení - severozápadní proudění, tlakové pole, čerstvý vítr, deštivé počasí, nízký tlak vzduchu, ale i tlaková níže, nízká oblačnost, vývoj srážek.

Setkáváme se tu s odborným jazykem, výrazovými prostředky meteorologie. Odborný jazyk musí být jednoznačný, přesný a nesmí mít žádné emocionální účinky.

Ale naše myšlení je založeno na smyslovém vnímání. A proto si někteří z nás neumíme udělat na základě odborného jazyka úplně přesnou představu o tom, jaké tedy to počasí skutečně bude.

Podle slovní zásoby jistě již víte, že tenhle příspěvek píšu v podzimní Praze, nad kterou je ocelově šedé nebe, svět je zakaboněný, včera byla svinská zima, dnes se oteplilo, kupodivu neprší. Nepadá ani drobný déšť, ani nemrholí, ani nemží. Chumelilo jen v některých částech republiky, ale byl to jen poprašek. Námraza se ještě netvořila. Ani se ještě netvoří na ulicích sněhová břečka. Stromy jsou krásně zbarvené a podzim voní.

Který text ve vás vyvolává konkrétnější představu?

Ještě něco ke slovní zásobě předpovědí počasí.

Slova kouřmo jsem si v předpovědích všimla teprve nedávno.

Právo v roce 1998 uvedlo: "Není tady mlha, ale kouřmo, což znamená, že se viditelnost pohybuje do jednoho kilometru." Na internetu jsem našla větu. "Jsou pozorována četná kouřma." Vidíme, že internetový uživatel už vytvořil slovo nového slovního druhu. Kouřmo se do teď užívalo jako příslovce a on vytvořil podstatné jméno. Zdá se, že můžeme pozorovat začátek života nového slova.

Na slyšenou příště, třeba už v zasněžené Praze.


Písnička Ivana Mládka o "zapeklité češtině" předeslala o čem je projekt, který vám na tomto místě Radio Praha nabízí.

Nejedná se o kurz českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.

Seriál připravila Věra Schmiedtová - vědecká pracovnice Českého národního korpusu. O jakou instituci se vlastně jedná a o čem v novém seriálu uslyšíte, se dozvíte z následujícího rozhovoru, který s paní Schmiedtovou natočil Jaromír Marek..... Pozorování jazyka byla ověřena v Českém národním korpusu, podrobnosti o něm najdete na internetové adrese ucnk.ff.cuni.cz