Počet nově nakažených virem HIV v Česku opět roste

hiv_virus.jpg

Loni v České republice přibylo 157 HIV pozitivních, což bylo nejvíc nově nakažených v historii. Jaké jsou příčiny tohoto negativního trendu a jak ho opět zvrátit?

Zpěvák Freddie Mercury, nejslavnější oběť AIDS, zemřel začátkem 90. let a jeho varovný příběh jako Damoklův meč visel nad jednou generací. To už dnes ale neplatí, říká tajemník České společnosti AIDS pomoc a ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý, když uvažuje o příčinách opětovného růstu počtu nakažených:

"Je to opravdu už ta ztráta obavy z onemocnění AIDS, hlavně mladí lidé se přestali bát. Oni nemají nad sebou takový ten meč, jako měla naše generace Freddieho Mercuryho a podobně. A dost dělá problémy, že se mluví o úspěšné léčbě. Ona ta léčba opravdu je úspěšná a díky za ni, ale na té straně prevence nám dělá problémy v tom, že ti lidé spoléhají, že kdyby náhodou se něco stalo, tak je tu všemocná léčba. Ale ona všemocná není, a to dokazují stoupající čísla nemocných a obětí na druhé straně."

Změna trendu k opětovnému růstu počtu nakažených přitom není úplně nová a zřejmě bude dále pokračovat: "Tři, čtyři roky nazpátek jsme se trochu nechali ukolébat tím, že ta křivka se zastavila a už ten nárůst nebyl tak markantní. Musíme do budoucna opravdu počítat, že každý nový rok bude horší, než ten minulý, tak jak ukazují ty tři roky nazpátek. Rok 2008 – 142 nově diagnostikovaných lidí a rok 2009 – 157 lidí."

Miroslav Hlavatý oceňuje pomoc státu, protože veřejné instituce financují až 70 procent aktivit, souvisejících s prevencí i s pomocí nakaženým a nemocným. Problémem je sice sehnat sponzory zbylých 30 procent, ale v celém tomto úsilí zdaleka nejde jen o peníze:

"Problém je samozřejmě v tom že by se už mělo začít v rodinách mluvit o sexu otevřeně. Potom by to byla otázka pro školy. Jenom příklad – 5823 dopisů jsme posílali v roce 2009, kde jsme nabízeli školám všech typů po celé republice besedu s člověkem pozitivním. Ne že 'vy se naučíte co je HIV, co je AIDS', budeme to suše přednášet. A z těch 5823 dopisů je návratnost 344 provedených besed."

Klíč k vlastnímu zdraví ale mají v rukách všichni, pokud se vyhnou rizikovému chování. Tím je v současných českých poměrech prakticky jen nitrožilní aplikace drog a nechráněný pohlavní styk. Miroslav Hlavatý varuje:

"Nevěřit tomu, že ten člověk hezky vypadá, umí 'x' jazyků, je dobře oblečen... Nespoléhat na to, že HIV se týká nižších vrstev, že to poznáte na člověku. Nepoznáte nic. Takže opravdu jediná možnost je chytit se za ruce, dva měsíce koukat na hvězdy nebo se milovat s kondomem, a potom přijít na test, oba ti partneři, a potom už ten život se dá žít bez toho kondomu a bez obavy z HIV – pokud nenabourá ten vztah někdo třetí."

Hlavním varováním by ale mělo být celkem 156 lidí, kteří už v České republice na AIDS zemřeli.