Počet případů covid-19 v Česku strmě roste, vláda obnoví činnost krizového štábu

Foto: ČTK/Kamaryt Michal

V Česku pokračuje prudký nárůst potvrzených případů koronaviru. Denní přírůstek ve čtvrtek poprvé překonal 3000. Vláda téměř každý den představuje obyvatelům nová koronavirová opatření.

Andrej Babiš,  foto: ČTK/Deml Ondřej

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek informoval, že vláda obnoví činnost Ústředního krizového štábu. Zdůvodnil to špatnou komunikací mezi ministerstvem zdravotnictví a kraji. Premiér dosud obnovení krizového štábu odmítal s odkazem na to, že ministři o epidemii jednají ve vládní radě pro zdravotní rizika. Obnovení Ústředního krizového štábu prosazovali sociální demokraté i většina opozičních stran kvůli zhoršující se epidemické situaci v posledních týdnech.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška může být za září podle optimističtějších modelů asi 44 000 nových případů, podle méně optimistických až 70 000. Roušky, mytí rukou a dodržování rozestupů mohou podle něj šíření viru snížit až o polovinu. "Prvním znakem zlepšení bude zmenšení podílu pozitivních záchytů na počet testů," řekl Dušek.

Ladislav Dušek | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Dušek představil virtuální epidemiologický modelu. Podle něj by mohlo být bez dalších omezení v říjnu nově nakažených přes 200 tisíc lidí, v listopadu téměř 1,2 milionu a v prosinci přes 2,1 milionu. Do konce roku by se tak s nákazou potkalo přes 3,6 milionu lidí, tedy více než třetina. Při započtení přijatých opatření, která na polovinu omezí sociální kontakty a dodržování hygieny rukou, roušek a rozestupů, bude podle Duška v září 68 tisíc nakažených, v říjnu 89 tisíc, ale v listopadu už jen 21 tisíc a v prosinci 5000. Celkově se tak nákaza dotkne 208 tisíc lidí.

Nová opatření

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Vláda oznámila tento týden další opatření, ke kterým je nutné přistoupit. Roušky jsou v celém Česku povinné ve veřejné dopravě i ve veřejných vnitřních prostorách. Od pátku je ale musí mít všichni žáci a studenti základních, středních a vysokých škol i během vyučování. Výjimku mají žáci prvního stupně. Ti zakrytá ústa a nos mít nemusejí.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo také plošné nařízení, podle kterého musí mít všechny bary a restaurace od půlnoci do šesti hodin ráno zavřeno. V Praze i ve zbytku Česka od pátečního večera také platí omezení hromadných akcí na stání. Týká se vnitřních hromadných akcí s výjimkou výstav, trhů, veletrhů a jim podobných akcí, s účastí přesahující ve stejný čas 10 osob - pokud každý účastník nemá určené místo na stání.

Foto: eRouska.cz

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze a v přilehlých středočeských okresech, ale také na Kroměřížsku, jižním Plzeňsku, Uherskohradišťsku či Chebsku. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) oznámil, že se metropole nově přesouvá na semaforu do červené barvy, která značí komunitní šíření nákazy. K dosavadním opatřením přibylo nařízení distanční výuky na vysokých školách.

Od pátku je ke stažení nová verze mobilní aplikace e-rouška. Ta upozorní uživatele na možný kontakt s infikovaným člověkem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci vyzval, aby ji lidé používali a nebrali ji jako sledování. Po jednání ústřední epidemiologické komise uvedl, že data jsou v aplikaci anonymní.

Omezení cestování

Kvůli prudce rostoucímu počtu nově infikovaných covidem-19 Evropa postupně českým cestujícím zavírá hranice. Některé označily jako rizikový celý stát, například Švýcarsko nebo Dánsko. Jiné zařadily do červené kategorie na svém semaforu jenom Prahu, například Nizozemsko. Lidé z české metropole tam musí jít po příjezdu do karantény. Netýká se to mimo jiné tranzitu. Německo po Praze přidalo na seznam rizikových oblastí také Středočeský kraj. Belgie na seznam rizikových míst k české metropoli přidala dalších osm českých krajů.

Foto: ČTK/Glück Dalibor

Od pátku platí, že nesmí lidé, kteří v uplynulých 14 dnech pobývali v Česku, na Kypr. Týká se to i osob, které přes Česko pouze projížděly.

Také na Slovensko mohou od pátku obyvatelé Česka cestovat Slovensko pouze v případě, že budou mít negativní výsledek na koronavirus. V opačném případě musí nastoupit do karantény. Povinnost se nevztahuje na pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů od nejbližšího hraničního přechodu, dále na studenty, pedagogy, výzkumníky, zdravotníky, zemědělce, pracovníky v sociální oblasti či v takzvané kritické infrastruktuře a ani na některé sportovce a umělce.

Rakouská vláda uzavírání hranic s Českem neplánuje. Češi mohou i nadále cestovat k jižním sousedům prakticky bez omezení.