Podezřelý Super

Na českém bulvárním trhu dominuje už skoro jedno desetiletí Blesk. Letos koncem dubna dostal konkurenta, deník Super. Ten se zatím nejvíce zviditelnil fotografiemi známé sociálnědemokratické političky Petry Buzkové na pláži v Chorvatsku. V uplynulých dnech pak vyvolal vlnu nevole, když publikoval nedoložené intimní informace o populární herecké dvojici. Jak uvádí Zdeněk Vališ, právě v této souvislosti se opět vyrojila řada spekulací o politickém pozadí deníku Super.

Dubnové party v pražském hotelu Ambassador se na počest uvedení deníku Super na trh zúčastnilo celé vedení ODS v čele s Václavem Klausem. Každopádně stigma okaté spřízněnosti s ODS představuje v očích některých lidí ošklivý cejch. To, že různá vlivná média vcelku neskrývaně fandí čtyřkoalici a Hradu, je nevzrušuje. Pohoršení ale u nich budí list, který denodenně Klausovu stranu neokřikuje. Takový list se pak logicky ocitá pod bedlivým dohledem strážců čistoty všeho druhu.

A tak se třeba dozvídáme, že zatímco Blesk dodržuje klasické západoevropské standardy, Super je prý bulvárem, který kolem některých kauz vytváří informační mlhu a mate. Z této charakteristiky jednoho známého publicisty lze odvodit pouze to, že Blesk je hodný bulvár a Super podezřelý. Což o to, zrovna minulý týden Česká televize usvědčila redaktora deníku Super ze lhaní. Dotyčný, coby zvláštní zpravodaj, posílal vymyšlené informace z Afganistanu. Úporná snaha nalézat neustále nitky spojující články v Superu s ODS ale může vyústit až do, slušně řečeno, komické polohy. A tak se čtenáři Mladé fronty Dnes mohli rovněž minulý týden seznámit s výplodem jiného publicisty, který dospěl k závěru, že nedávné hanobení populární herecké dvojice na stránkách Superu má být pomstou špiček ODS za jejich nepodařený útok na nezávislost České televize letos v lednu.

Podle autora není nic snazšího, než představit herce jako "demoralizované alkoholiky, sadistické upíry a sexuální maniaky" a ukázat tak Čechům, kdo že to tehdy v lednu manifestoval na Václavském náměstí. Tato pozoruhodná myšlenková konstrukce víceméně čtenáři vnucuje, že oba herce vlastně pohaněl pomocí Superu Václav Klaus, aby se jim pomstil za Českou televizi. Leckterý čtenář si logicky musí položit otázku, proč by to Klaus dělal právě v této době, kdy má celá země úplně jiné starosti, a proč by se chtěl pomstít zrovna této herecké dvojici, která se v lednových událostech nikterak neangažovala? Nestačí snad banální vysvětlení, že každý bulvární list prostě hanobí a pomlouvá, navíc, když jde o zajímavé lidi? Kolik špíny už vychrstl třeba na prezidenta Václava Havla "hodný" Blesk, i když dodržuje "klasické západoevropské standardy". Pro hledače nejrůznějších tajemných nitek, které vedou kamsi, nabízí ovšem Super jednu pikantnost. Někteří z nich už zaznamenali, že kromě sympatií k ODS podporuje deník rovněž atomovou elektrárnu Temelín, a to vehementně. Je tedy zajímavé, že se ještě nikdo z hledačů nepozastavil nad tím, že Super vydává firma E-media, za kterou ale údajně stojí rakouská firma EPIC.