Podle soudního rozhodnutí se omluví vydavatel časopisu Reflex ministrovi Březinovi za karikatury jeho osoby

Ministr Karel Březina vyhrál ve středu u Městského soudu v Praze 2 spor o ochranu osobnosti. Vydavatel týdeníku Reflex, společnost Ringier ČR, se má ministrovi do 15ti dnů omluvit za to, že do komiksu Zelený Raoul zařadil karikatury jeho nahé osoby v choulostivých situacích. Ty totiž podle ministra poškodily jeho čest, důstojnost, jméno i soukromí. Připravila Eva Petržílková.

Protistrana u soudu argumentovala tím, že uvedený satitický seriál reaguje na veřejné dění zjevně formou nadsázky a jako takový nemůže být brán vážně. Soudkyně se však nakonec přiklonila k názoru, že došlo k neoprávněnému zásahu do práv žalobce a rozhodla o omluvě. Kreslíř Zeleného Raula Štěpán Mareš se domnívá, že tímto rozhodnutím došlo k posunutí hranice v satirické tvorbě:

"Tu hranici nemůže stanovit soud, za chvilku bysme třeba nemohli nakreslit člověka v plavkách, potom v saku, potom politika vůbec."

Žalovaná strana se rozhodla proti rozsudku odvolat. Důvody objasnil šéfredaktor týdeníku Reflex - Petr Bílek:

"Podstatou věci je to, že jsme očekávali od soudu určitou závaznou argumentaci, která by byla směrodatná pro příští podobné spory mezi medii a politiky. A jelikož argumentace tohoto soudu nám připadá velmi vratká, chceme se dozvědět od další instance jasnější stanoviska, protože, jestliže by měly soudy soudit podle míry obecného vkusu, tak to by byl počátek velmi velmi chaotické situace v naší justici."

Právní zástupce Ringieru Jindřich Hruška novinářům řekl, že ministr Březina dal k uvedené satiře podnět tím, že si sám vytvářel obraz své osoby jako playboye. Připomněl, že se účastnil soutěže o krásné nohy a na televizní obrazovce přiznal, že měl 30 až 40 intimních partnerek, což označil za úctyhodný výkon. Autor komiksu Štěpán Mareš k tomu dodal, že se na otištění omluvy těší. Rozhodně by ji prý chtěl doplnit dalšími karikaturami Březinovy osoby.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio