Podpora Izraeli

Demonstrace v Praze, foto:čtk

Na Václavském náměstí v Praze se v neděli konala další demonstrace na podporu Izraele. Její účastníci se ztotožnili s peticí, kterou iniciovalo několik křesťanských organizací, a která odsuzuje vystupňování teroristických útoků palestinských extremistů proti židovskému civilnímu obyvatelstvu. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Demonstrace v Praze,  foto:čtk
Nedělní demonstraci solidarity s Izraelem zorganizovalo několik mladých lidí, kteří se do té doby znali vlastně jen prostřednictvím internetu, a kteří jsou přesvědčeni, že už nelze v této době mlčet.

"Chceme zde projevit podporu naší civilizaci, chceme nebýt slepí, chceme ukázat, že nebezpečí terorismu hrozí i Evropě, hrozí i nám."

Na shromáždění zazněla kritika Evropské unie a její stanoviska ke krizi na Blízkém východě označili vystupující za pokrytecká. Za tzv. vyváženým postojem se skrývá neochota rozlišit mezi úmyslným zabíjením nevinných lidí palestinskými teroristy a vojenským akcemi, které jsou nedílnou součástí boje proti terorismu. Jestliže je Izrael odsuzován za to, že se brání terorismu, pak je terorismus jako politická strategie úspěšný a je jen otázkou času, kdy se obrátí proti dalším cílům. Velkou kritiku sklidila i česká média. Jak řekl Radiu Praha Milan Saturka z Náměště nad Oslavou, média jsou neobjektivní.

"V našich médiích není objektivně zpracovávána informace z Blízkého východu. Konkrétně je tam Izrael líčen jako agresor a ne jako prakticky oběť."

Stejný názor zastává i 37letý Pavel Kozenský, spolumajitel jedné počítačové firmy, který jak uvedl, se o zahraniční politiku příliš nezajímá, a nechodí ani demonstrovat. Naposledy prý byl na Václaváku na demonstraci v listopadu 1989. Podle Pavla Kozenského se dnes člověk nedozví pravdu z tzv. hlavního mediálního proudu, ale spíše z některých internetových médií.

"Člověk se pravdu z médií nikdy nedozví. Když se podíváme na internet, zjistíme, že existují jiné nezávislé stránky, jiné než jsou mainstreamová, hlavně evropská média, k nimž bohužel musím říci patří i naše média."

Účastníci manifestace připomněli, že právě Československo se koncem třicátých let minulého století stalo obětí politiky ústupků a iluzí, že ústupky nedemokratickým silám mohou vytvořit mír. Také Pavel Kozenský připouští jistou paralelu.

"Domnívám se, že srovnávat Izrael s Mnichovem je poněkud zavádějící záležitost. Nicméně faktem je, že v roce 1938 se Evropa k nám otočila zády, stejně jako se dnes otáčí k Izraeli."

Pod sochou svatého Václava rozvinuli organizátoři manifestace dva transparenty. Jeden obsahoval výzvu, aby byl Izrael přijat do NATO. Nápis na druhém transparentu konstatoval, že Izrael je Evropa.