Podzimní knižní veletrh dosáhl "plnoletosti"

havlickuv_brod_veletrh.jpg

Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě dosáhl plnoletosti, ale stále ještě roste. Tvrdí to jeho zakladatelka Markéta Hejkalová, která je sama také spisovatelkou a překladatelkou. Jaký bude letošní 18. ročník, který se v Kulturním domě Ostrov na břehu Sázavy otevře v pátek a sobotu? Jaký program doprovodí výstavy knižní produkce na stáncích? Více Markéta Hejkalová.

"Já vlastně nevím počet akcí. Těch je takové množství, že to mohu jenom odhadnout, že jich je kolem stovky. Mezi čísly, která vím, je počet vystavovatelů 162, a očekáváme tak kolem 12.000 návštěvníků. Udílet se bude celkem 5 cen: cena Littera Astronomica a 4 ceny za nejkrásnější knihy Podzimního knižního veletrhu, to je cena Havlíčkova Brodu, cena Kraje Vysočina, cena Tiskáren Havlíčkův Brod a cena Evropské akademie pro demokracii. A pak byla ještě soutěž Dopište Obermannovou, kdy měli lidé dopisovat povídku Ireny Obermannové, kam se přihlásilo 144 lidí. A do té už zmíněné soutěže o nejkrásnější knihy veletrhu bylo přihlášeno 42 knih."

Váš veletrh je ale fyzicky limitovaný kapacitou prostoru, který máte k dispozici...

"V posledních letech roste počet doprovodných programů, ale počet vystavovatelů růst nemůže, i když zájem by třeba byl. Ale zatím se to daří vždycky vybalancovat, takže každý vystavovatel, který se přihlásí v termínu, stánek dostane. A dokonce i někteří, kteří se přihlásí po termínu."

Výraznou součástí podobných akcí bývá v posledních letech autorské čtení. Kteří autoři budou číst letos v Brodě?

"Letos je ten veletrh osmnáctý, což znamená, že je jakoby plnoletý, takže hlavním tématem těch doprovodných programů je láska a její podoby v litereatuře. A z toho vychází cyklus autorských čtení členů a hostů PEN klubu nazvaný PEN klub čte o lásce. Abych jmenovala alespoň některé, budou číst Jiří Stránský, Ivan Klíma, Ludvík Vaculík, Jaroslav Rudiš, Michal Viewegh, a z dam, které jsem měla jmenovat asi jako první, věra Nosková, Magdalena Platzová, Irena Obermannová, Tereza Boučková, Jana Štroblová. Těch autorů bude celkem asi třicet. A lidé, kteří ten cyklus celý navštíví, což se ale asi ani nedá fyzicky stihnout, tak získají podle mého představu, jaká je současná česká próza, i poezie."

V rámci doprovodného programu bude probíhat také výstava.

"Bude probíhat také výstava nazvaná Slovem a obrazem a já zastoupené autory stručně charakterizuji jako píšící výtvarníky a malující literáty. Bude probíhat v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, těch autorů bude několik desítek. A její vernisáž bude v první den Podzimního knižního veletrhu."