Veletrh v Havlíčkově Brodě bude, už po dvaadvacáté

Knižní veletrh v Havlíčkově Brodě, foto: autor

V Havlíčkově Brodě vrcholí přípravy na již 22. ročník Podzimního knižního veletrhu. Uskuteční se 19. a 20. října a pořadatelé již v těchto dnech zveřejnili program. Bude opět velice intenzivní a nabídne prezentaci řady knižních novinek, mimo jiné nové prózy spisovatele Jiřího Kratochvila, který po románu Herec prohlásil, že žádný další román už psát nebude. Naštěstí slib nedodržel. Podrobnosti vysvětlila ředitelka festivalu Markéta Hejkalová v rozhovoru s Vilémem Faltýnkem.

To že se bude letos konat další ročník mezinárodního knižního veletrhu, je to samozřejmost? Jak probíhaly přípravy?

"Ještě začátkem roku to nevypadalo jako samozřejmost, protože Kulturní dům Ostrov, kde se veletrh dvacet jedna let konal, změnil majitele, a proto ten osud nebyl úplně jistý. Ale ukazuje se, že nový majitel má o pořádání veletrhu velký zájem domluva s ním je velmi dobrá, tak já doufám, že i další ročníky budou probíhat ve stejných prostorách."

Uvažuje se, že by se ty prostory rozšiřovaly?

"Rozšiřovat se nebudou určitě, ale možná se budou přece jen trochu vylepšovat, bude k dispozici lepší technika, lepší ozvučení, promítací sály, prostory pro veřejnost a pro občerstvení, odpočinek a podobě. Ale rozšiřovat se nebudou moct, bohužel."

Zůstává tedy dvoudenní akcí a kolik nakladatelů přijede?

"Letos přijíždí 167 nakladatelů, což je nejvíc za 10 let. Protože jsem ty obavy o osud kulturního domu Ostrov zveřejnila, možná si nakladatelé uvědomili, že na ten veletrh rádi jezdí, a v obavě, aby nepropásli ten poslední, se přihlásili. Takže jich přijede opravdu hodně. A veletrh zůstává už 20 let dvoudenní akce, koná se v říjnu v pátek a v sobotu (19. a 20.)"

Které knižní novinky budou na veletrhu prezentované?

Je jich opravdu velké množství, můžu jmenovat jen několik. Z beletrie je to především román Jiřího Kratochvila Dobrou noc, sladké sny. Kratiochvil je jeden z nejvýzamnějších českých autorů, já jsem měla tu čest číst ho po kapitolách už jak vznikal a rohodli jsme se, že světové premiéra bude v Havlíčkově Brodě. Jak bude ta světová premiéra vypadat, o tom se domlouváme. Už o román projevilo zájem několik zahraničních nakaldatelů a také několik zahraničních překladatelů na tu akci přijede. Z těch dalších to bude kontroverzní kniha Michala Viewegha, která bude představena v předvečer veletrhu..."

Čím je ta kniha kontroverzní?

"Je patrně kontroverzní tématem a zobrazením prezidenta, ale to že je kontroverzní vím jenom od autora, sama jsem ji nečetla. Bude představen také nový román Miloše Urbana Praga Picolla a budou nejenom novinky beletristické, ale lidé se budou moct setkat i s autory literatury faktu, dětské literatury, knih, které radí, jak lépe žít atd."

Jak se na programu podílí PEN klub?

"Ten se podílí velmi významně už mnoho let. Měli jsme akce PEN klub čte, pak dokonce velmi úspěšná akce byla, že autoři PEN klubu nečetli, ale prodávali své knihy s podpisy a výtěžek připadl výboru pro vězněné spisovatele. A loni jsme poprvé uspořádali festival Free the Word, což doslova znamená osvoboďte slovo, my jsme zvolili český název Knihy a svoboda. A to je festival, který pořádají různá národní centra PEN klubu po celém světě a cílem je připomenout význam a důležitost svobody slova. Což je ostatně jedno z poslání mezinárodního PEN klubu. Tím druhým je propagace literatury."

V loňském roce se akce zaměřila na běloruské opoziční spisovatele, letos bude představena literatura Kurdů.