Pohádková říše má vzniknout v Moravské Třebové

Jiří Lábus als Rumburak

Dovedete si představit, že by vám v restauraci naservírovala ježibaba třeba račí ocásky? Tohle by se vám v budoucnu mohlo stát v Moravské Třebové. Tam by měla vyrůst Pohádková říše.

Je to projekt, který u nás nemá obdobu a mohl by přilákat nové turisty. Pohádky - to jsou princezny, princové, zámky, krásné příběhy s dobrým koncem. Jak bude vypadat pohádková říše v Moravské Třebové o tom více Věra Pavlasová.

"Pohádková říše v Moravské Třebové by měla vzniknout na Knížecí louce v jižní části města. Je to první projekt svého druhu a součástí říše by mělo být muzeum českých pohádek a filmů s pohádkovou tématikou. Dále pohádková zahrada, pohádková restaurace, případně hotel. Návštěvník by tu mohl vidět například Sněhurku, Karkulku, draka, princeznu Arabelu nebo Rumburaka a tak dále. Ve stylové restauraci budou obsluhovat rovněž pohádkové bytosti a v zahradě by se měly hrát pohádky. Měl by to být projekt, který rozšíří turistickou nabídku Moravské Třebové o další aktivity zábavního charakteru, ale zároveň nabídne i relaxační zónu."

Pohádková říše takto pojatá zatím opravdu nikde není. Městu ho doporučila odborná firma, která se zabývá rozvojem cestovního ruchu.

"Pardubický kraj, u nás nejméně navštěvovaný region a Moravskotřebovsko jako jeho součást chce nabídnout atraktivity, které by turisty přilákaly. Zatím totiž nevyužívá podle odborníků všechen potenciál cestovního ruchu. Proto má projekt Pohádková říše punc jedinečnosti a může zvýšit konkurenceschopnost města i regionu."

Ke každé pohádce patří i zámek a ten v Moravské Třebové mají. Bude součástí Pohádkové říše?

"Ano, Knížecí louka je totiž kousek od zámku. Mimochodem například zřízení středověké mučírny výrazně zvýšilo jeho návštěvnost a to až o neuvěřitelných 800 procent. Také prostory zámku a zámeckých zahrad by chtěli moravskotřebovští napojit na projekt Pohádkové říše."