Pokračuje pátrání po ztracených sourozencích Vosmanských

policejní rojnice

V České republice probíhá dosud největší pátrací akce, která předčí i nedávné pátrání po Terezce Čermákové z Kladna. Tentokrát jsou pohřešováni sourozenci Jan a Dagmar Vosmanští, kteří se na konci července vydali na výlet se svým belgickým švagrem Stephanem Knaepenem. Ten byl později nalezen mrtev a děti se dodnes pohřešují. Podrobnosti připravil Vilém Faltýnek.

V úterý začala v okolí jihomoravské Kroměříže zatím největší pátrací akce, do které je zapojeno několik set policistů a vojáků. 550 jich pročesává tříapůlkilometrovou rojnicí terén v oblasti, kde se zřejmě naposledy děti s Knaepenem pohybovaly, další skupinky prověřují tipy občanů. Zavolal jsem mluvčí jihomoravské policie Kamile Janíčkové, která se pátrání účastní přímo v terénu, abych se zeptal, jak pátrání ve středu dopoledne probíhá.

"To pátrání je vlastně velice podobné tomu včerejšímu pátrání, my se opět soustředíme na lokalitu v okrese Kroměříž, zde propátráváme v blízkosti obce Korýčany rozsáhlý lesní komplex zhruba o rozloze 16 km2. Další skupinka asi 50 policistů dnes propátrává lokalitu poblíž Brna u obce Ořechov a to na základě informace jednoho z místních občanů."

S jakými tipy se občané na policii obracejí?

"My máme denně do desítek telefonátů. Jednak nám volají občané, kteří mají pocit, že někde děti před nějakou dobou viděli, většinou se občané buď hlásí telefonem, a nebo nás kontaktují přímo v terénu, protože tady jim to připadá bezprostřednější. Někdy než se osmělí, tak to chviličku trvá, protože mají pocit, že by mohli vypadat, jako že mají nějaké představy a vidiny. Jinou skupinou, která se nám hlásí, jsou psychotronici a různí věštci, kteří se nám snaží pomoct, udávají lokalitu, kde by byl možný výskyt těchto pohřešovaných dětí, ale zatím mohu říct, že žádné z těchto svědectví a výpovědí, které všechny prověřujeme, nás ve vyšetřování neposunulo dále."

Kdybychom nastínili některé základní možnosti, jestli ty děti jsou v České republice, nebo v zahraničí, jestli jsou naživu nebo nejsou, ke které z těch možností byste se přikláněla?

"To by byl pouze můj subjektivní názor. Těch možností, je jak víte několik, pokud jsou děti u nás v republice, můžeme je najít živé a zdravé a nebo bohužel ten druhý případ, že je najdeme mrtvé. Ta varianta, kterou zmiňujete, že by mohly být za hranicemi, my jsme zatím udělali opatření na hranicích, spolupracujeme s Interpolem, takže zatím nemáme hlášen výskyt dětí za hranicemi. Ale samozřejmě i tyto varianty zvažujeme a pátráme, takže bych možnosti nezužovala na jednu konkrétní."

Dosavadní výsledky pátrání nepřinesly podle Janíčkové žádné výsledky. Bylo potvrzeno analýzou DNA, že mrtvé tělo patří skutečně Knaepenovi. Ovšem pokud jde o děti, ani pátrání v terénu, ani prověřování tipů občanů cestu k dětem nenabídlo. Momentálně se vyšetřovatelé snaží určit za pomoci geologické analýzy půdy z Knaepenova automobilu, jaká byla přesně trasa osudného výletu.