Případ pohřešovaných sourozenců Vosmanských

sourozenci Vosmanští

Ani pondělní pitva zatím nevnesla jasno do veřejnosti ostře sledovaného případu sourozenců Vosmanských. Ti byli pohřešováni od 30. července, kdy se svým belgickým švagrem Stephanem Knaepenem vyjeli na výlet po jihomoravských památkách. V neděli odpoledne nalezl ostatky dětí na Vyškovsku náhodný chodec. Příčina jejich smrti ani totožnost stále není stoprocentně potvrzena. Vývoj případu sleduje Zdeňka Kuchyňová.

Náchodný chodec přišel na místo nálezu už v sobotu. Našel tam stan, který si vzal domů. Teprve později si uvědomil, že může patřit hledaným dětem a v neděli se na místo vrátil. Vzhledem ke stavu pozůstatků se podle kriminalistů asi nepodaří zjistit přesnou příčinu smrti ani motiv činu. Vyšetřovatel František Dostal nepotvrdil, ani nevyloučil sexuální motiv činu.

"Výsledky pitvy nasvědčují násilnému jednání, nemohly si to děti způsobit samy. Dá se předpokládat, že příčina smrti by mohlo být udušením. Ovšem ta není potvrzena zatím, protože orgány důležité pro život zachovány nebyly."

sourozenci Vosmanští
Jediným podezřelým z vraždy zůstává mrtvý švagr dětí Stephan Knaepen z Belgie. Svědčí proti němu nepřímé důkazy: jeho minulost, s dětmi byl naposledy viděn a v dopise manželce se svěřil, že spáchal něco, kvůli čemu chce zabít i své vlastní děti. Knaepen podle bývalé manželky při sledování případu svého krajana a vraha dětí Marka Dutrouxe otevřeně schvaloval jeho jednání. Podle policejního prezidenta Jiřího Koláře nebylo v silách policie, aby prohledala stejně pozorně všechna místa ve vytipované lokalitě o rozloze asi 300 kilometrů čtverečních. Nepomohl ani vrtulník s termovizí.

Hledání sourozenců Vosmanských bylo v krátké době už druhou rozsáhou pátrací akcí, která skončila neúspěchem. Jak jsme informovali i v našem vysílání, tělo Terezky Čermákové, policisté hledali neúspěšně 20 dnů. Našli ji až poté, co její matka naznačila místo, kam tělo dcery ukryla. Případ není dodnes uzavřen. To však nejsou jediné případy. Policisté ročně přijmou na linkách tísňového volání stovky hlášení o pohřešovaných dětech. Většina se vrátí domů. Někdy je však policisté nenajdou, jiné objeví mrtvé. Oznámení rodičů o ztracených dětech považuje policie za prioritu.

"Pokud je bezprostředně poté nenaleznou někde v okolí, měli by případ ihned ohlásit na lince tísňového volání,"říká Eva Miklíková z pražské policie. Za posledních deset let našli policisté devět mrtvých dětí. Po pěti stále pátrají. Za vraždu dětí šli v 90. letech do vězení zatím 4 lidé. Jejich tresty se pohybují okolo 20-ti leté hranice. Vrazi dětí nejsou oblíbení ani mezi spoluvězni. Nezřídka umírají v cele za nejasných okolností.