Pokuta za zrušenou veřejnou zakázku

Ministerstvo práce a sociálních věcí dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 500 tisíc korun. Bez výběrového řízení totiž přidělilo zakázku za 500 milionů korun na provoz svého komunikačního systému. Právě na neprůhlednost zadávání veřejných zakázek dlouhodobě poukazuje například Transparency International, která v tom vidí zřetelné prokorupční prostředí. Půlmilionová pokuta je dosud nejvyšší sankcí udělenou státní správě. A jak k pochybení došlo?

Ministerstvo k zakázce na svůj komunikační systém nejprve soutěž vyhlásilo a později ji zrušilo. Bez dalšího tendru pak úředníci vybrali brněnskou firmu Anect. Ta má ministerský systém provozovat tři roky, do roku 2008. A právě tady ministerstvo pochybilo, tvrdí náměstkyně předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Jindřiška Koblihová:

"Právě neprůhlednost je v tom, že nejprve bylo vyhlášeno otevřené řízení, nabídku podali dva uchazeči, poté bylo řízení zrušeno a smlouva byla uzavřena přímo se společností Anect."

Ministerstvo se ale hájilo tím, že systém může provozovat pouze Anect, a to z důvodů ochrany práv a duševního vlastnictví. Během správního řízení upozornilo na to, že pokud by původní výběrové řízení vyhrála jiná společnost než Anect, soutěž by zrušilo. Na nezákonnost tohoto postupu si stěžovala firma Telefónica, která se původního tendru zúčastnila.

Smlouva byla uzavřena letos v lednu ještě pod vedením bývalého ministra Zdeňka Škromacha. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas nám řekl, že chystá důkladný audit veřejných zakázek na ministerstvu:

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas
"V tuto chvíli shromažďujeme celou řadu informací. Je skutečností, že některé veřejné zakázky, a to i v oblasti informačních technologií, vzbuzují celou řadu otazníků, a toto rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je dalším podnětem k tomu, aby byl proveden důkladný audit veřejných zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí."

Bývalý ministr Zdeněk Škromach se brání tím, že zakázky zadávali příslušní náměstci a ředitelé, ale ministr o těchto věcech nerozhoduje. Důkladný audit ale považuje za zcela legitimní:

"Já myslím, že nic zásadního ani žádné problémy na ministerstvu v této oblasti nejsou, ale pokud by byly, tak předpokládám, že ještě nestačil (ministr Nečas) propustit zodpovědné úředníky a že to bude s nimi řešit. Já jsem byl upozorněn Telecomem na tu nespokojenost, což se ostatně děje ve všech takovýchto případech, že ten, kdo neuspěje, se domáhá nějaké změny. Vnitřní audit, který byl proveden, a následně i nezávislý audit potvrzovaly, že toto řešení je možné. A já věřím, že příslušní úředníci ministerstva využijí možnosti odvolání."

Ministerstvo mohlo za chyby zaplatit až pět procent z ceny zakázky, tedy zhruba 25 milionů korun. Antimonopolní úřad ale uděluje pokuty za veřejné zakázky spíš na spodní hranici.