Policie loni v Česku odhalila o čtvrtinu víc nelegálních migrantů

Kontrola kamionu, foto: Jan Bachorík, archiv ČRo

Většinou se schovávají na ložné ploše kamiónů či na jeho podvozku nebo namačkaní v dodávkách. Nelegálně cestujících cizinců, kteří se přes Česko snaží dostat do západní Evropy, zadrželi policisté z cizinecké policie letos už kolem 150. Loni to bylo za celý rok 486 - proti roku 2019 o 220 více. Nejčastěji šlo o Afghánce, Syřany, nebo třeba Maročany.

Martin Vondrášek,  foto: ČT24

"Naprostá většina tranzitujících cizinců k nám vstoupila v úkrytech nákladních vozidel a dodávek ze Slovenska. V podstatně menším objemu z Rakouska. U naprosté většiny cizinců bylo cílovou destinací Německo," popsal loňskou situaci náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Policisté využívají při záchytu nelegální migrace také detektor tlukotu srdce,  foto: Jan Markup,  archiv ČRo

Policisté se zaměřují na nelegální migraci především na páteřních komunikacích. Vedle standardních hlídek cizinecké policie je denně nasazována mobilní jednotka cizinecké policie, která se právě na vyhledávání migrantů mimo jiné specializuje. Při práci využívají také technické prostředky, jako například detektor tlukotu srdce. Pracují rovněž s informacemi od slovenských či rakouských kolegů.

Kontrola dokladů,  foto: archiv Policie ČR

Po zadržení je s cizinci vedeno správní řízení. Během něj se zjišťuje původ, cíl cesty či to, zda má dotyčný zažádáno o azyl v jiné zemi. Následně dochází buďto k vyhoštění, nebo k umístění do detenčního centra. Většina je ale na základě readmisních dohod navrácena do státu, ze kterého přišli.

Přes 7000 ilegálních migrantů

Celkem policie za uplynulý rok odhalila při nezákonné migraci 7093 cizinců. Je to o zhruba o čtvrtinu víc než v roce 2019. Stoupl zejména počet cizinců odhalených při nelegálním pobytu. Šlo o lidi, kteří do Česka přijeli legálně, ale zůstali zde i po uplynutí povolené doby nebo navzdory opatřením. Podle ředitele cizinecké policie Milana Majera ale nárůst ovlivnili lidé porušující protiepidemická opatření omezující vstup a pobyt cizinců.

Foto: archiv Policie ČR

"Předevěím občané Ukrajiny a Moldavska na území České republiky vstupovali a pobývali v rozporu s ochrannými optřeními," upřesnil.

"Data nelze bez dalšího srovnávat s jinými lety," řekl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Celý rok byl podle něho významně poznamenán protikoronavirovými opatřeními - vyhlášením nouzového stavu na jaře a na podzim, zavedením hraničních kontrol či zákazem vstupu cizinců bez trvalého či přechodného pobytu. Například od března do května tak nelegální migrace výrazně poklesla.

Oproti předloňsku poklesl naopak počet lidí zadržených na vnější schengenské hranici. Provoz na mezinárodních letištích se totiž podle Majera snížil o téměř 80 procent.