Polička si připomíná výročí Bohuslava Martinů

Bohuslav Martinů, foto: Fond B. Martinů Polička

28. srpna to je 60 let od úmrtí a příští rok to bude 130 let od narození proslulého hudebního skladatele. V jeho rodné Poličce proto chystají velké oslavy, ale zároveň chtějí zviditelnit dílo a osud skladatele v České republice a v zahraničí.

Bohuslav Martinů,  foto: Fond B. Martinů Polička
Lidé se mohou těšit na řadu koncertů, dvě výstavy, ale také například na možnost se vydat po stopách Bohuslava Martinů legendární cestu do města Kácova.

Výstava „Martinů obrázky kreslící“ představuje skladatele trochu z jiného úhlu – ne jako hudebníka, ale jako vtipného kreslíře, který svými obrázky komentuje nejrůznější dění kolem sebe. V Městském muzeu se zároveň návštěvníci dozvědí podrobnosti o převozu ostatků slavného skladatele zpět do vlasti po dlouhých 20 letech.

Martinů je považovaný za představitele hudební moderny 20. století. Jeho umělecký vývoj prošel od impresionismu přes neoklasicismus, expresionismus a inspiraci jazzem až k ryze vlastnímu kompozičnímu stylu.

Z výstavy „Martinů obrázky kreslící“,  foto: archiv Centra Bohuslava Martinů
Od roku 1923 žil skladatel dlouhodobě mimo svou vlast, nejprve v Paříži, kam získal ministerské stipendium na studia u skladatele Alberta Roussela. Od mládí obdivoval francouzské umění, především jeho řád, čistotu, rovnováhu a vytříbený vkus. Po podepsání Mnichovské dohody a vypuknutí druhé světové války se octl v nedobrovolné emigraci. Hlásil se do zahraniční československé armády, kam ho ovšem kvůli vyššímu věku nevzali. A tak se zapojil alespoň hudebně. Na texty Jiřího Muchy s využitím biblických předloh zkomponoval Polní mši, kterou věnoval Československým dobrovolníkům na francouzské frontě.

Po obsazení Francie manželé Martinů emigrovali v roce 1941 do USA. Opustit Spojené státy a v klidu komponovat v Evropě umožnilo Martinů stipendium od Guggenheimovy nadace v roce 1953. Usadil se ve Švýcarsku, kde zemřel 28. srpna 1959 v nemocnici v Liestalu a byl pohřben na Sacherově pozemku na Schönenbergu. O dvacet let později byly jeho pozůstatky převezeny do rodné Poličky, kde byl pohřben vedle své ženy Charlotty.

10
49.713282100000
16.262063600000
default
49.713282100000
16.262063600000