Politici vyjádřili podporu mladým Američanům studujícím v Praze

Studenty Newyorské univerzity UMY Prague a další mladé Američany studující v Praze přijal ve čtvrtek místopředseda Senátu Jan Ruml, aby jim vyjádřil svoji podporu a solidaritu. Více Eva Petržílková.

Pan místopředseda Ruml se je snažil uklidnit, někteří studenti vstoupili a uvedli jak se cítí. Potom zpívali hymnu a bylo vidět, že to skutečně silně prožívají. Většina z nich byla velmi potěšena tím, že byli přijati, že s nimi jednal vysoký představitel státu. Mnoho z nich znala někoho kdo byl tou tragédií zasažen a je to pro ně tragédie", uvedla krátce po setkání Dita Hanzelová z Newyorské univerzity. Ta byla otevřena v dubnu 98 a na jejím založení se podílely State University of New York a State University of New York Empire State College. Svoji solidaritu s americkým lidem vyjářil i předseda Senátu Petr Pitthart. Ten pro Radio Praha uvedl:

"Víte, to všechno je teprve hledání slov a postojů. Protože, kdo tvrdí, že to umí pojmenovat, že ví, jak na to reagovat, tomu já nevěřím. Tady se stalo něco, co se ještě nikdy nestalo. A to co bývá často zneužívaná fráze, že svět už nebude stejný po 11. září, to v tomto případě platí - anebo ten svět je odsouzen k zániku. Jestliže nenajdeme způsob, jak tomu čelit - ukázalo se, jak jsme zranitelní, čím vyspělejší bohatší civilizace, tím zranitelnější - jestli tomu nebudeme umět čelit, tak tento svět půjde rychle ke svému konci."

Pithart se ve středu sešel s americkým velvyslancem Craigem Stapletonem a podobně jako řada českých občanů i politických představitelů, položil květiny před před budovou amerického velvyslanectví v Praze na Malé Straně. Ocenil i postoj českých občanů, kteří nabídli svou pomoc USA. "Jsme mimořádně potěšeni tím, jak naši lidé reagují, jak rychle a správně pochopili, že se to prostě netýká jenom Američanů, kolik nabídek přichází nejrůznější pomoci," řekl Petr Pithart

Autor: Eva Petržílková
spustit audio