Poplatky předmětem sváru

Фото: Штепанка Будкова
0:00
/
0:00

"ČSSD chystá ovládnutí kabinetu" hlásá jeden z titulků na úvodní straně čtvrtečních Lidových novin. Dočteme se v nich, že se sociální demokraté chystají po Poslanecké sněmovně zdominovat také vládní kabinet a prosadit v něm "rozhazovačné plány Jiřího Paroubka", mimo jiné zrušení zdravotnických poplatků.

V této věci vyvolala poplach zpráva v tisku, že ministr vnitra Martin Pecina na počátku ledna zakáže krajům hradit poplatky ve zdravotnictví. Ministr Pecina však tyto informace uvedl na pravou míru konstatováním, že svými výroky chtěl spíš odstartovat diskusi. Pokud se ale s krajskými hejtmany nedohodne, bude spor pokračovat ve správním řízení, popřípadě u soudu:

Martin Pecina a Michal Hašek,  foto: ČTK
"My jsme je upozornili, že podle našeho názoru porušují zákon, a oni se nám k tomu teď budou vyjadřovat, to je zákonný postup. My samozřejmě v tomto okamžiku nemáme žádný důvod ten názor měnit. Ještě jsme ani jejich odpovědi nedostali všechny, některé už ano, a některé kraje také řekly, že ten systém budou měnit, jiné ne. Já si stále myslím, že způsob, jak se ve většině krajů nevybírají zdravotnické poplatky, je porušováním zákona. To si stále myslím a uvidíme, jak to bude dál."

Na levicovou ofenzívu ve vládě to tedy zatím nevypadá. Ministerstvo vnitra nyní čeká na vyjádření všech krajů a až poté rozhodne, zda a s kterými případně zahájí správní řízení. Termín na odpověď uplyne 21. prosince a řízení, které trvá ze zákona 30 dní, tak zahájí nejdříve v lednu. Pokud tedy zakáže krajům hradit za občany regulační poplatky v krajských nemocnicích, stane se tak nejdříve v únoru, řekl ministr vnitra Martin Pecina. S jeho tvrzením o porušování zákona ale řada hejtmanů nesouhlasí, například jihomoravský Michal Hašek:

"Ten spor se vede mezi úředníky ministerstva vnitra a kraji o tom, jak má vypadat úhrada. To není o tom, jestli se vybírá nebo nevybírá poplatek, bavíme se o technice. My jsme přesvědčeni o tom, že technika, kterou kraje zvolily, je v pořádku. To, že si to nemyslí nějaká paní na ministerstvu vnitra, je její právní názor, ale to ještě pro nás neznamená, že jsme ti, kteří porušují zákon."

Podle moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase může o zrušení poplatků rozhodnout pouze soud. Ještě rozhodnější názor má zlínský hejtman Stanislav Mišák:

"Regulační poplatky se vybírají, takže zákon se neporušuje. A nikde v zákoně není napsané, od koho se mají vybrat, kdo to má zaplatit. Právo kraje, jako samosprávné veřejnoprávní korporace, dát dar je nesporné, takže pokud toto bude učiněno (zákaz proplácení krajem - pozn. red.), tak je to zásah do práv kraje, a je to na žalobu."

Proti úhradě zdravotnických poplatků krajskými úřady dlouhodobě protestují majitelé soukromých lékáren. Tvrdí, že jsou v nevýhodě, protože zákazníci půjdou pro medikamenty tam, kde je to vyjde levněji. Šéf Grémia lékáren Marek Hampel tvrdí, že jsou rozhodnuti dál vést právní bitvu:

"Když jsme to nastartovali v celé republice, tak to určitě dotáhneme do konce. Určitě to nenecháme tak. Bude třeba nové předběžné opatření. V každém případě my v tomto boji budeme dále pokračovat, protože se domníváme, že se jedná o zásadní nerovnost při čerpání zdravotní péče, a my říkáme, že zákon o veřejném zdravotním pojištění má platit pro všechny občany."