Porostou mzdy o 7 procent?

0:00
/
0:00

Růst mezd o sedm procent žádají pro příští rok odboráři v Česku. S tím také přišli za bankovní radou České národní banky, která se každoročně setkává jak se zástupci odborů, tak s představiteli zaměstnavatelských svazů.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch po jednání uvedl, že nominální mzdy by podle představ odborů měly růst v podnicích spíše přes sedm procent:

"Jsou všechny podklady k tomu, aby mzdy rostly v průměru o 7 procent, protože české hospodářství si vede velice dobře, a tak je potřeba, aby se to odrazilo v růstu životní úrovně občanů."

"Naše požadavky jsou ekonomicky podloženy. Nemůžou v dobře fungujících firmách uškodit," uvedl Milan Štěch. V jednotlivých podnicích může být růst nižší i vyšší podle výkonnosti. Po očištění o očekávaný růst cen mezi třemi až čtyřmi procenty by se tak reálné mzdy zvýšily spíše méně než produktivita práce. U ní se předpokládá vzestup o čtyři až 4,5 procenta.

Růst mezd o sedm procent je podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy na úrovni očekávaného vzestupu produktivity práce. "Druhá věc je, jestli to je dobře nebo špatně. To skutečně hodnotit nechci," uvedl Tůma:

"Nechceme říkat žádné číslo, aby to nemohlo být interpretováno, že to je nějaké doporučení centrální banky."

Růst mezd odhadovaný jím vedeným finančním ústavem neprozradil právě proto, že centrální banka nechce být arbitrem v nadcházejících vyjednáváních mezi odbory a zaměstnavateli. Ti sedmiprocentní zvýšení podle dřívějších vyjádření odmítají. Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek soudí, že by za normálních okolností byl nárůst nominálních mezd do pěti procent přijatelný. "Protože se ale letos zvýšila minimální mzda o 11 procent, což zvětšilo tlak na zvyšování mezd i u ostatních příjmových skupin, nepovažujeme pro příští rok nárůst mezd za vhodný,"řekl Drábek.

A co o požadavku sedmiprocentního nárůstu mezd soudí hlavní ekonom Raiffeisen Bank Pavel Mertlík?

"Sedmiprocentní nárůst odpovídá zkušenosti předchozích let a je to, dá se říci, nárůst velmi umírněný, pokud si uvědomíme, že v letošním roce rostou reálné mzdy zhruba o 4 procenta a inflace se pohybuje mezi 2 až 3 procenty. Součet tedy činí přibližně oněch sedm procent. Znamená to vlastně pokračování současného trendu. A při tempu růstu ekonomiky kolem šesti procent myslím, že je to v pořádku."

Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka ale nárůst mezd, který žádají odbory, neodpovídá zvyšování produktivity práce. Souhlasíte s tímto názorem?

"Nesouhlasím. Právě naopak totiž produktivita práce v České republice roste rychleji. Ta tempa se pohybují v ekonomice jako celku někde kolem pěti, šesti procent, a to v reálném vyjádření. Čili právě z tohoto pohledu je ten odborářský návrh konzistentní, stejně jako podobné návrhy z minulých let."

Průměrná hrubá měsíční mzda se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila meziročně o 6,9 procenta na 20.036 Kč.