Odboráři tlačí na růst mezd

0:00
/
0:00

Cílem odborů je, aby nominální mzdy v českých podnicích v roce 2006 rostly průměrně o sedm procent a hodlají toho dosáhnou při vyjednávání kolektivních smluv na příští rok. Zaměstnavatelé s tím však nesouhlasí. Obávají se ztráty motivace svých zaměstnanců pracovat lépe a efektivněji.

Jak po zasedání sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů řekl její předseda Milan Štěch, s ohledem na výkonnost ekonomiky by mohly mzdy růst ještě víc: "My předpokládáme, že v příštím roce by průměrný nárůst nominální mzdy a platů v národním hospodářství měl být o sedm procent. Při předpokládané inflaci kolem tří procent to vypadá, že by reálný růst měl být alespoň čtyři procenta. Osobně se domnívám, že by to mělo být ještě větší s ohledem na výkonnost naší ekonomiky. Budeme směrovat naše odborové svazy a základní organizace, aby při jednáních o kolektivních smlouvách skutečně tlačily na mzdy."

Jak už bylo řečeno, podnikatelům se tento tlak nezamlouvá. Například předseda Svazu podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda si zvýšení garantované složky platu neumí představit: "My máme na to jako zaměstnavatelé a soukromníci úplně odlišný názor. Je přece daleko důležitější, aby ta motivační složka byla větší než základní složka mzdy, protože právě ta motivační složka žene zaměstnance do toho, aby pracovali pořádně, lépe a rychleji. Tak to je, a tím pádem funguje i firma. To není jenom o zaměstnancích, to je prostě o celé firmě."

Vyjednávání kolektivních smluv, které se letos celkem vztahují až na 40 procent všech zaměstnanců, zřejmě nebude jednoduché. A nutno podotknout, že ve většině podniků ještě kolektivní smlouvy na příští rok uzavřeny nebyly.

Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka je sedmiprocentní růst nominálních mezd v celorepublikovém měřítku adekvátní a odpovídá růstu produktivity práce. Výši růstu ale podle něj nelze určovat paušálně bez ohledu na region a obor. "Jsou odvětví, kde sedmiprocentní navýšení mezd neodpovídá skutečnému stavu, podobně je tomu i v určitých regionech, většinou těch ekonomicky slabších," podotkl šéf Hospodářské komory.

Odbory se při jednáních o kolektivních smlouvách budou podle odborového předáka Milana Štěcha zaměřovat i na zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hodiny, zvýšení podílu garantovaných mezd a v případě propouštění i uplatňování sociálních rodinných aspektů. "Budeme prosazovat také větší nárůst penzijního připojištění pro zaměstnance, navýšení odstupného a delší řádnou dovolenou," podotkl Milan Štěch. Upozornil na to, že poskytování nemzdových výhod se stává trendem. Zmíněné zkrácení pracovní doby má v kolektivních smlouvách 93 procent podniků s touto smlouvou, na 77 procent z nich má o týden delší dovolenou.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nedávno požadavky odborů na sedmiprocentní růst mezd odmítl komentovat. V letošním roce však podle něj růst platů nijak nevybočuje a odpovídá vývoji domácí ekonomiky.