Portál veřejné správy už funguje

Logo portálu veřejné správy

Ministerstvo informatiky v úterý spustilo pro veřejnost dlouho očekávaný Portál veřejné správy. Prostřednictvím internetu tak mají všichni možnost, na adrese www.portal.gov.cz, elektronickou cestou vstoupit do úředního světa České republiky. O obsahu a fungování portálu hovořil s ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem Jaromír Marek.

"Portál veřejné správy je elektronická brána do úředního světa a občané tam naleznou kompletní adresář orgánů a úřadů státní správy s úředními hodinami, telefonními čísly, návody jak vyřizovat některé věci, kompletní znění platných zákonů, kompletní znění evropských směrnic v češtině. Najdou tam transakční část, přes kterou bude možné časem vyřizovat některé agendy, elektronicky, s elektronickým podpisem."

Jste připraveni na jistě velký zájem? Neselže ten systém?

"Teoreticky jsme připraveni na všechno, ale znáte to. Jsem trochu nervózní, ale zařízení je velmi robustní a umožňuje několik desítek tisíc připojení najednou, ve zkušebním provozu vše fungovalo, dokonce se nás pokoušeli napadnout i hackeři, ale ustáli jsme to. Doufám, že všechno dobře dopadne.

Na portálu je celá řada konkrétních informací...jak je to s jejich pravdivostí? Kdo za ni odpovídá?

"My jsme požádali 6,5 tisíce starostů a téměř tisíc šéfů úřadů státní správy, aby využili zkušební dobu a údaje zveřejněné o jejich úřadech verifikovali případně opravili. Portál je postaven na principu informační subsidiarity, dodávání informací zdola, jinak to ani není možné. Kdybychom na to šli jiným způsobem, muselo by mít ministerstvo informatiky třeba tisíc zaměstnanců, kteří by pouze opravovali údaje a to by jistě nebyla cesta rozumná."