Poslanec Radek John chce připravovat investigativní televizní pořad

Radek John, foto: ČTK

Předseda Věcí veřejných a poslanec Radek John bude připravovat televizní pořad pro společnost Empresa Media. To vydává dva komentářové časopisy a vlastní televizní stanici. Původně nakladatelství oznámilo, že John bude vedoucím publicistiky časopisu Týden, od toho ale po negativních reakcích upustilo. Odborníci i politici rozhodnutí Radka Johna, který je i předsedou bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, odsoudili.

Radek John,  foto: ČTK
John ve středu oznámil, že opustí post v čele Věcí veřejných. Zároveň ale zůstává poslancem a předsedou sněmovního Výboru pro bezpečnost a také členem mandátového a imunitního výboru. Před vstupem do politiky už Radek John jako novinář pracoval. Podle odborného mediálního serveru má v Empresa media připravovat obdobu dřívějšího investigativního televizního pořadu Na vlastní oči. Ten dělal pro komerční televizi. Z ní odešel v roce 2009 poté, co se objevily informace o jeho angažmá v kontroverzní společnosti Ora print, která vydávala časopisy pro VZP. Sám říká, že spojení politika a novináře není výjimkou.

"V dějinách parlamentu bylo mnoho poslanců, kteří publikovali, pan (bývalý ministr kultury) Dostál byl velmi známý publicista. Každý předseda strany píše články, řada poslanců má blogy. Poslanci mají publikovat ve chvíli, kdy v této situaci a v této zemi média nepíší některé věci. Já je psát budu."

Jeho krok ale vyvolal na politické i mediální scéně pozdvižení. Překvapil i prezidenta Václava Klause. Očekával, že v takové situaci John ve sněmovně skončí.

"Když jsem tu zprávu četl, tak mne ve snu nenapadlo, že by pokračoval v práci poslance. To je jediný komentář. O formalistické stránce toho, jestli to zákon zakazuje nebo umožňuje, nechci říkat žádné soudy."

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové znamená rozhodnutí velký etický problém:

"On ví, že by si jako dospělý muž měl vybrat - buďto být na plný úvazek poslancem, nebo být žurnalistou. To on udělat nechce, on prostě si zvykl na to, že lacinými větami o rozkrádání on tu chobotnici rozplete. Když to měl jako politik ukázat a dokázat, tak najednou z toho politického kolbiště prchá zase zpátky."

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky z ODS Johnův krok směřuje proti demokratickým tradicím a porušuje pravidla pro práci poslance a novináře. Odborník na ústavní právo Jan Wintr míní, že Johnovo rozhodnutí ničemu neodporuje, šéf strany by se ale mohl dostat do konfliktu se zákonem o ochraně utajovaných informací. Do rukou se mu totiž dostávají trestní spisy policie nebo materiály v režimu utajení. Místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Kateřina Klasnová chce proto s Johnem o jeho setrvání ve dvou poslaneckých výborech mluvit.

Zleva Kateřina Klasnová,  Radek John a Karolína Peake,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
"Věřím, že žádné informace by nebyly zneužity. Jednak proto, že skutečně ty informace jsou v daném režimu vyhrazeném nebo tajném. Přesto Radek John by se stal možným terčem, jestli není ve střetu zájmů. Proto budu minimálně já apelovat na Radka Johna, aby zvážil to angažmá ve dvou výborech."

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím ale Johnův návrat k žurnalistice naopak vítá. Nervozitu poslanců a kritiku svých kroků považuje John za pozitivní. Otevřeně také připustil, že může mít jako poslanec proti ostatním novinářům výhodu v přístupu k informacím. Jako střet zájmů ale označují návrat poslance Johna do světa novinařiny experti. Podle amerického novináře žijícího v Praze Erika Besta má nejspíš John chránit mediální firmu Empresa Media, kterou vlastní Jaromír Soukup.

"Tentokrát to vypadá, že má být "rotvajlerem" pana Jaromíra Soukupa, který buduje obrovské mediální impérium. Kvůli tomu, že se impérium rozrůstá, tak ty útoky proti němu budou větší a větší. Možná je tam pan John právě od toho, aby odradil potenciální útočníky."

Setrvání Radka Johna ve sněmovních výborech budou příští týden řešit poslanci jeho strany.