Poslanecká sněmovna přehlasovala prezidentské veto a už podruhé schválila novelu volebního zákona

Poslanci ODS a ČSSD v pondělí znovu schválili, i přes nesouhlas ostatních parlamentních stran, novelu volebního zákona. Přehlasovali tak veto prezidenta republiky, který předlohu nepodepsal a vrátil do sněmovny.

Přijetím zákona byl naplněn jeden z klíčových bodů opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. Obě strany si od něj slibují, že se po volbách bude jednodušeji sestavovat vláda. Norma zvyšuje počet volebních obvodů z osmi na pětatřicet. Odpůrci reformy tvrdí, že nový systém ztěžuje přístup malých stran do parlamentu, a tím omezuje volnou politickou soutěž. Unionisté, lidovci a komunisté proto na protest opustili při hlasování jednací síň a jsou pro podání ústavní stížnosti. ODS i ČSSD považují ústavní stížnost za legitimní krok. Strach jim ale zjevně nenahání. "Považuji ty argumenty za dětinské. Jestli si troufají jít k Ústavnímu soudu, tak ať jdou," prohlásil Václav Klaus. Podle premiéra Miloše Zemana není na novele nic nedemokratického a podstatu volebního zákona vidí především v tom, že vždy vyhraje volič:

"A že se omezí možnost handrkování v přítmí stranických kuloárů. To možná některým lidem nevyhovuje, ale já si myslím, že je to tak dobře. Říkám to jako člověk, který krátce po pro nás vítězných volbách navrhl některým politickým stranám křeslo premiéra, polovinu míst ve vládě a právo veta. Velkorysejší nabídka už nemohla být učiněna. A přesto byla tato nabídka odmítnuta. A právě to, tato zkušenost, mě vedla k podpoře volebního zákona, aby se tato situace už nikdy nemohla opakovat."

Souhra smluvněopozičních stran v pondělí ve sněmovně fungovala dobře. Proti volebnímu zákonu zvedli ruku i tři sociální demokraté: Ivan David, Michael Kuneš a Petra Buzková:

"Jsem proti tomuto zákonu z toho důvodu, že jsem přesvědčena o tom, že zavádí nepoměr mezi voličské hlasy a počet získaných mandátů, protože bude docházet k tomu, že procento odevzdaných hlasů pro politickou stranu může být ve výrazném rozporu s procentem získaných mandátů touto politickou stranou."

... řekla Petra Buzková. Jak už jsem zmínila, odpůrci volebního zákona se ale nevzdávají. Předseda lidovců Jan Kasal potvrdil, že spolu s Unií svobody a senátory ODA lidovci už reálně uvažují o ústatní stížnosti na novelu volebního zákona.

"Poslanců Unie svobody a KDU-ČSL je bohužel málo, nás je pouze 38 a to nestačí na podání ústavní stížnosti, naopak našich senátorů je dostatek, takže jsme pověřili klub senátorů KDU-ČSL, aby ve spolupráci s klubem Unie svobody - ODA připravili tuto stížnost a v případě, že tu stížnost nepodá pan prezident, pak jsme okamžitě připraveni tu stížnost podat my."

Ústavní stížnost proti novele volebního zákona může být podána až poté, co nová norma vejde v platnost. To se stane zřejmě za několik dnů, ve chvíli, kdy vyjde ve Sbírce zákonů. Václav Havel zatím neprozradil, jak s volebním zákonem naloží. "Jsem připraven na různé alternativy a budu jednat v souladu se svým svědomím, ale až v okamžiku, kdy se zákon stane platným," odpověděl v pondělí prezident Havel na dotaz ČTK v chorvatském Dubrovníku.