Poslanecká sněmovna schválila státní rozpočet na rok 2001

Menšinové vládě sociální demokracie se poprvé od jejího vzniku v roce 1998 podařilo prosadit státní rozpočet bez toho, že by ho - jako v předchozích dvou letech - musela na žádost poslanců přepracovávat. Hlasy 126-ti poslanců ČSSD a ODS tak na základě dodatků opoziční smlouvy umožnily vyhnout se v prvních měsících roku 2001 rozpočtovému provizóriu. Dále pokračuje Kateřina Brezovská.

Příjmy rozpočtu činí 636 miliard korun, výdaje 685 miliard a schodek zhruba 49 miliard korun. Připomenu jenom, že první rozpočet sociálně demokratické vlády skončil schodkem necelých 30 a letošní má plánovaný deficit 35 miliard. Schodek na rok 2001 je vyšší, protože byla použita nová metodika, která do výdajů zahrnuje navíc například ztráty Konsolidační banky ve výši 20 miliard korun. Podle starých pravidel by deficit činil 20 miliard korun, což je podle jedné z pěti dodatkových opozičních dohod uzavřených letos v lednu mezi ODS a ČSSD maximální výše schodku navrženého rozpočtu. Předseda ODS Václav Klaus je s faktem, že Česká republika nezůstane na začátku roku 2001 v rozpočtovém provizoriu, spokojen. Podle něj navíc nemohl být v dané situaci - za existence zákonů o mandatorních výdajích - fakticky jiný rozpočet sestaven a deficit nemohl být ani menší:

"Za třetí si myslím, že díky tolerančnímu patentu se ODS podařilo srazit deficit rozpočtu na zhruba poloviční úroveň proti roku minulému. I to je pozitivní věc. Ale čtvrtý závěr, který dělám, ten není pozitivní. Vláda nezačala dělat radikální zásahy do našeho zákonodárství, které by umožnily, aby to v budoucnosti bylo jiné."

Jak už jsem uvedla, rozpočet prošel díky hlasům poslanců vládní strany a ODS. Proti byli především poslanci čtyřkoalice. Nespokojenost s rozhodnutím sněmovny o tomto klíčovém zákonu potvrdil předseda Unie svobody Karel Kühnel:

"Vláda protože neviděla jinou možnost si hlasováním o rozpočtu přišla znovu požádat o důvěru. Důvěra jí byla vyslovena 127-mi hlasy. My jsme v žádném případě nemohli hlasovat pro rozpočet, který je výslednicí dosavadní politiky vlády. Politiky, která vede k prudkému zadlužování naši budoucnosti. Jenom tento rozpočet představuje 150 miliard zvýšení veřejného dluhu."

Ze stejného důvodu nepodpořili rozpočet ani lidovci. Jejich místopředseda Miroslav Kalousek je stále přesvědčený o tom, že konečné rozhodnutí sněmovny povede k zadlužení budoucích generací. Po několikahodinovém hlasovacím maratónu nakonec za schválení rozpočtu s téměř 50-timiliardovým deficitem sněmovně poděkoval premiér Miloš Zeman:

" Chtěl bych vám, zejména těm poslancům, kteří hlasovali pro státní rozpočet, upřímně poděkovat za to, že jste pomohli české ekonomice."

I když by měl schodek rozpočtu činit necelých 50 miliard korun, nezávislí ekonomové varují před nárůstem celkového deficitu veřejných rozpočtů, který podle posledních odhadů dosáhne jenom letos po odečtení příjmů z privatizace 150 miliard korun.