Poslanecká sněmovna zůstává bez předsedy

Poslanecká sněmovna, foto: ČTk

Poslanecké sněmovně se ve čtvrtek nepodařilo zvolit svého předsedu. Jedinou kandidátkou byla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Vzhledem k patové situaci ve sněmovně se snad ani neočekávalo, že bude zvolena. Mnohé politiky ale zklamalo to, že Němcová nedostala ani všechny koaliční hlasy. Situaci shrnuje Martina Lustigová.

Miroslava Němcová,  foto: ČTK
V prvním kole volby Němcovou podpořilo 98 poslanců z 200. Hlasování se zúčastnil i nemocný poslanec ODS Miloš Patera, který byl před týdnem kvůli mozkové mrtvici hospitalizován. Pro druhé kolo volby už byl vypárován sociálnědemokratickým poslancem. Němcové by v takovém případě pro zvolení stačilo 100 hlasů, získala ale opět jen 98. Předseda ODS Mirek Topolánek k tomu řekl: "Nemám pro to nějaké vysvětlení. Může to být volba systémová nebo nevolba. Může to být i racionální rozhodnutí. Každopádně máme čas na to, abychom se na to připravili a příští pátek budeme chytřejší." Příští pátek se totiž poslanci sejdou k další volbě.

Volba byla tajná, ale dá se odhadnout, že komunisté pravděpodobně hlasovali proti Němcové. Sociální demokraté si vyzvedli hlasovací lístky, ale pak je neodevzdali. ODS v souvislosti s jejich postupem hovoří o popření principu tajné volby, ČSSD toto nařčení odmítá. Dosluhujícího premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka nezvolení Němcové nijak nepřekvapilo: "Já si myslím, že ty rádoby koaliční strany budou muset začít přemýšlet o jiném způsobu jednání s opozicí. Na moje slova došlo. Zřejmě někteří pánové z těch rádoby vládních stran tuto lekci potřebovali."

Mirek Topolánek  (vlevo) s prezidentem Václavem Klausem,  foto: ČTK
Podle šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého jde o lekci, kterou si bez zásluh Paroubka uštědřili sami koaliční partneři. Naopak předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve čtvrtečním hlasování nějakou zásadní nejednotu nevidí: "Tam mohou být otázky individuálního přístupu, jednotlivých mezilidských vztahů. U tajných voleb to prostě nikdy nevíte. Ne vždy se sleduje generální politická linie. Někdy je to otázka opravdu často i malicherných mezilidských vztahů." O tom, kdo jak hlasoval, můžeme jen spekulovat. Není tedy možné zjistit, kdo z koaličních poslanců byl proti Němcové, ani kdo v prvním kole volby odevzdal neplatný hlasovací lístek.

Jiří Paroubek  (vlevo) a Martin Bursík,  foto: ČTK
Předseda Strany zelených Martin Bursík soudí, že teď se nejspíš bude muset změnit strategie vyjednávání: "Já bych doporučoval dát trochu nohu z plynu, přestat se ohlížet dozadu do zrcátka na to, co si všichni navzájem udělali před volbami, a jednat věcně o obsahu toho budoucího vládnutí. A jednat se sociální demokracií, protože to je politický partner - já vím, že se s ním jedná velmi obtížně, ale je to politický partner, jehož podporu tento projekt zelenopravé koalice potřebuje."

Čtvrteční schůzi sněmovny narušil incident na galerii pro hosty. Přihlížející žena hlasitě zasahovala do projevů komunistických poslanců. "Je to celosvětové spiknutí, soud mě uznal za prezidenta," volala například. Předsedající Lubomír Zaorálek dokonce musel schůzi na deset minut přerušit: "Můj odhad je, že na tom balkoně to byl spíš projev nějaké nemoci, než čehokoliv jiného. Aspoň tak mi to i nakonec potvrdili. Takže ta paní je pravděpodobně spíš nemocná. Já jsem to přerušil, protože je dost těžké jednat, pokud by někdo takto z galerie do sněmovny neustále něco povídal." A nezůstalo jen u povídání. Ochranka v samotném závěru jednání sněmovny musela napomenout ještě jednoho hosta. Byl jím protikomunistický aktivista Jan Šinágl, který mezi poslance z galerie rozhodil letáky.