Poslední vojáci z povinnosti se vracejí do civilu

Foto: ČTK

Česká republika je od středy jednou z prvních zemí střední a východní Evropy, která má vlastní profesionální armádu. Dva dny před Vánocemi opustí kasárna poslední dvě tisícovky vojáků základní služby. Obranu země tak budou mít od Vánoc v rukou již profesionální jednotky. Více Vilém Faltýnek.

Foto: ČTK
Tento typ výcviku zažívaly na vlastní kůži poslední dva tisíce vojáků základní služby a také oni ve středu odcházejí do civilu. Na jejich středeční odchod se připravovalo 71 útvarů a zařízení v 35 posádkových městech. Podle senátora Josefa Jařaba profesionalizace neznamená, že by se s civilisty už nepočítalo. "Pro případy vyhlášení války nebo jiných nebezpečí musíme mít zálohy,"říká.

Ministr obrany Karel Kühnl se v úterý zúčastnil slavnostního zakončení branné povinnosti u 25. protiletadlové raketové brigády ve Strakonicích. Ze strakonických kasáren odchází do zálohy přesně sto vojáků. Jeden z nich odpověděl, co pro něj vojna znamenala

"Mladý člověk se odloučí od přátel, hodně jich ztratí, ale na druhou stranu hrozně moc jich najde."

Foto: ČTK
Zaujaly ho na vojně některé věci natolik, aby přemýšlel o setrvání v profesionální armádě?

"Určitě zaujaly a přemýšlel jsem, ale - ne-e!"

Přesto by ale vojnu nerušil.

"Kdyby záleželo na mě, určitě bych vojenskou základní službu nerušil, protože podle mě to těm mladejm klukům chybět bude."

Mluvčí strakonické základny a vojenský psycholog Luděk Lávička říká, že zážitek vojenského výcviku je důležitý v osobním rozvoji mladých mužů:

"Po dlouholeté praxi v armádě, kdy mýma rukama prošlo mnoho vojáků základní služby, vidím, že je to pro ně obrovská životní zkušenost, pro mnohé první veliká překážka, která se ocitla na jejich cestě. Do života si určitě berou poznání sebe sama, naučili se pracovat v kolektivu mladých mužů, v režimu, který člověka hodně úkoluje a kontroluje a kde si musíte hodně věcí odepřít."

V běžném životě lze podle něj podobnou fyzickou a psychickou připravenost a odolnost získat pouze cílevědomou prací na sobě - sportem nebo studiem. Na institucionální bázi má podobné rysy práce v policii či intergorvaném záchranném systému.

Profesionálové tvořili většinu vojenského personálu už letos. Velitel společných sil generál Josef Sedlák v souvislosti s novou armádou varuje před přehnanými očekáváními. Podle něj lze zatím vojsko nazývat profesionálním kvůli prostému faktu, že od čtvrtka už nebude mít žádné vojáky základní služby. Vojáky z povolání podle Sedláka čeká podobný výcvikový režim, jaký měli branci. Cvičení však bude o něco náročnější. Teprve po určité době se stanou profesionály i z hlediska kvality přípravy.