Pošta chce na franšízy převést 2500 poboček a ušetřit stovky miliónů korun

Foto: Archiv Radia Praha

Česká pošta má v současné době 3200 poboček. Čtyři pětiny z nich plánuje během příštích deseti let převést na smluvní partnery. Poštovní služby by tak mohly být třeba na obecních úřadech, v obchodních centrech nebo v malých prodejnách, vždy s logem České pošty. Té by mělo zůstat zhruba 700 poboček.

Foto: Archiv Radia Praha
Česko má podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka nejnižší počet partnerských poboček, tzv. franšíz, v Evropě, jen 1,5 procenta. V Německu je to téměř 100 procent a v Rakousku 71 procent. Letos by se mělo přeměnit na franšízy 63 pošt.

V minulém roce vylepšil podnik pro případné zájemce ekonomické podmínky. Podle neoficiálních informací se hovoří o lepším provizním systému, který by zohlednil například počet transakcí nebo otevírací dobu.

"To není nový model. V Německu a v Rakousku to funguje velmi dobře. Postupným převáděním poštovních služeb podnikatelům, obcím a dalším, bychom chtěli snižovat nákladovost České pošty. A proti tomu by se snižovala dotace, kterou by pošta dostávala," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Celkový počet poboček pošty nesmí klesnout pod 2100, což je o 1100 poboček méně, než má podnik v současnosti. Chovanec v minulosti uvedl, že chce současný rozsah poštovní sítě zachovat i když je většina poboček ztrátových.

Vláda regionální pobočky rušit nechce

Foto: Prokop Havel,  ČRo
Lidé v regionech jsou na rušení nebo omezování poštovních služeb ve svém okolí velmi citliví. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že vláda nechce regionální pobočky rušit:

"Lidé o služby nepřijdou. Pobočku nebude provozovat Česká pošta sama, bude mít pro její provoz partnera. Tím bude moci být obecní samospráva, místní obchod nebo jakýkoliv místní podnikatel, který splní podmínky pro to, aby takovou pobočku pošty mohl na základě smlouvy s Českou poštou provozovat."

Ztráty pošty by měl podle novely hradit stát

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Kdo bude hradit ztrátové pobočky České pošty v regionech - o tom měli jednat ministři. Novelu zákona ale vláda odložila. Ministerstvo financí si vyžádalo ještě jednu konzultaci.

Novela počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních služeb bude hradit stát, a nikoliv kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu. Fond zatím nezačal fungovat, protože nebyla definitivně stanovena výše úhrady. Poště se fond nelíbí a poukazuje na to, že služby si u ní objednává stát a ten by za ně měl zaplatit.

"My samozřejmě nechceme, aby pošta stála jen s rukou nataženou a chtěla od státu peníze, ale aby hledala nové výzvy, nové zákazníky, nové tržby. Já si myslím, že je k tomu nakročeno dobře, ale potřebujeme po Českou poštu zajistit stabilní prostředí," dodal ministr vnitra Milan Chovanec.

Pro Českou poštu pracuje téměř 32 tisíc lidí. Loni jí klesl zisk i tržby. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Z nich přitom pochází třetina výnosů.

Ztrátu ze zajištění dostupnosti poštovních služeb za rok 2013 pošta vyčíslila na 1,8 miliardy Kč. Regulátor jí ale přiznal zhruba o miliardu méně a pošta se odvolala.