Povinnosti českých občanů pracujících v zahraničí

V dnešní právní rubrice se zaměříme na daňové povinnosti českých občanů pracujících dlouhodobě v zahraničí. Speciálně těch, kteří zanechají v ČR nemovitý majetek. K vysvětlení tohoto tématu jsme pozvali Magdalénu Vyškovskou z advokátní kanceláře Peterka partners.

Zastupujete také české občany, kteří vyrazili hledat štěstí do zahraničí? Jak je to s jejich daňovou situací?

"Ano, je stále častější situace, kdy český občan vyjede dlouhodobě za prací mimo Českou republiku. Do zahraničí si vezme s sebou svoji rodinu nebo si v zahraničí rodinu založí. V ČR mu však zůstane nemovitý majetek, který pronajímá, je tedy potřeba řešit způsob zdanění takového příjmu. Česká republika má dnes uzavřené smlouvy o ZDZ s cca 75 státy, kde je taková situace řešena. Nejprve je nutné zjistit, zda daná osoba je nadále českým daňovým rezidentem. Obvykle, pokud tato osoby dlouhodobě bydlí v jiném státě, stane se na určitou dobu daňovým rezidentem v tomto státě,kde pracuje. Tím bude tato osoba považována v ČR za daňového nerezidenta."

Jak má tedy postupovat takový daňový nerezident?

"Daňoví nerezidenti mají povinnost zdaňovat v České republice jen příjmy ze zdrojů v České republice, jak stanoví ZDP, který je omezen ustanoveními SZDZ. Příjmy pocházející z nemovitostí se obvykle zdaňují ve státě, kde se nemovitost nachází. Proto má daňový nerezident povinnost podat přiznání k dani z příjmů v České republice a zdanit zde příjem z pronájmu nemovitosti. Může si vybrat mezi uplatněním skutečných výdajů a výdajů paušálních podle aktuálního zákona 30 %."

A jak bude postupovat taková osoba ve státě, kde je daňovým rezidentem?

"Celosvětové přiznání k dani z příjmů fyzických osob pak podává tato osoba ve státě, kde je daňovým rezidentem. Každá smlouva o ZDZ řeší způsob, jakým se zamezí dvojímu zdanění. Buď se daň zaplacená v ČR započte na daň vypočtenou z celosvětových příjmů ve státě daňové rezidence nebo se příjem sice do přiznání evidenčně uvede, ale celý se vyjme ze zdanění. V tomto druhém případě se obvykle v případě, kdy je ve státě rezidence daň progresivní, tedy nikoliv rovná jako je tomu aktuálně v ČR, se k tomuto příjmu přihlédne při stanovení sazby daně tzv. vynětí s progresí, přičemž tato daň se použije pouze na příjmy ze zdrojů ve státě rezidence."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio