Povodně v ČR: Zatím tři mrtví, 13.500 evakuovaných, některá města z 80 procent pod vodou

Více než stoletá voda se prohnala sídlištěm Opavy Kateřinky

Předpovědi meteorologů se naplnily. Krnov, Višňová, Litovel, Opava, Jeseník. Města, jejichž části se ocitly pod vodou. Někde už odtéká, jinde bude ještě kulminovat. Hasiči evakuovali 12 tisíc lidí. Humanitární organizace už vypsaly sbírky.

Během víkendu se na nich sešly miliony korun. Nejvíc lidé poslali Člověku v tísni. Za 24 hodin 24 milionů korun. Neziskové organizace vysílají do nejvíce postižených oblastí své pracovníky i dobrovolníky. Jsou připravené pomoci také s odstraňováním následků katastrofálních záplav.

Hasiči vytáhli mladíka, který se do vody znovu vrhl

Litovel | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Řeky a potoky v Česku se po deštích rozvodňují od pátku, na desítkách míst vystoupaly na stupeň označovaný meteorology jako extrémní povodeň. Velká voda zasáhla zejména Moravu a Slezsko, ale i severovýchodní a jižní Čechy. Voda se vylila i do větších měst, počet evakuovaných přesáhl 12.000.

Záplavy zatím mají tři oběti. Přibyli dva mrtví v Krnově, jeden byl v zaplaveném bytě. Už v neděli našli mrtvou ženu v říčce Krasovce. Auto, které v sobotu spadlo do rozbouřené vody v obci Lipová-lázně na Jesenicku, dnes policisté objevili prázdné. Po tříčlenné posádce dále pátrají.

Dobrovolní hasiči v Hrochově Týnci | Foto: Honza Ptáček,  Český rozhlas

Problém byl i v tom, že se lidé nechtěli evakuovat. V mnoha případech pak musel pomáhat vrtulník. Jen během neděle bylo V Moravskoslezském a Olomouckém kraji s pomocí vrtulníku zachráněno 130 osob a šest domácích zvířat.

Z rozbouřené Jizery záchranáři lovili zfetovaného mladíka. Když ho vytáhli, vrhl se tam znovu. Hasiči zachraňovali i tři děti. V silném proudu uvízl také mladý muž v Ostravě, který vyrazil na procházku k rozvodněné Odře. Nebyl schopen se sám vrátit do bezpečí.

Více než stoletá voda se prohnala sídlištěm Opavy Kateřinky | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Povodňové stavy na 207 místech

Jeseník | Foto: Jana Karasová,  Český rozhlas

Povodňové stavy dnes ráno platily na 207 místech v Česku. Z toho na čtyřech byl extrémní povodňový stupeň. Na meteorologické stanici v Jeseníku napršelo od čtvrtka do neděle 463 milimetrů srážek. Toto množství překonalo jiný extrém, kterým byl celoroční úhrn za suchý rok 2015. Dnes se podle meteorologů srážky přesouvají zejména na Šumavu a do Novohradských hor.

V Ostravě se evakuuje městská část Přívoz. V místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů. V Přívoze se proto rozlévá voda. Stoupat začala už v noci.

Ostrava | Foto: Patrik Procházka,  Český rozhlas

Bez elektřiny je kvůli zatopené rozvodně podstatná část Bohumína na Karvinsku. Jsou výpadky mobilní a datové sítě, zavřené jsou mateřské, základní i střední školy, uvedlo dnes ráno město na facebooku . Zaplavené jsou i obchody s potravinami, řeší se zásobování vodou i léky, pomoc nabídl Moravskoslezský kraj.

Pomohla by přehrada v Nových Heřminovech?

Krnov | Foto: Ľubomír Smatana,  Český rozhlas

Zatopeno je 80 procent území Krnova na Bruntálsku. Místostarosta Miroslav Binar (ANO) na dotaz ČTK odmítl výtky šéfa hasičů Vladimíra Vlčka, že město selhalo při evakuaci. Vlček řekl, že evakuační centra v Krnově na Bruntálsku nebyla ideálně zvolená, některá z nich byla zatopena a že evakuace byla zpožděná. Binar nesouhlasí. "Udělali jsme, co jsme mohli. Krnov je placka. Nemáme rady žádné objekty na kopcích," řekl. Krnov s 23.000 obyvateli patří v Moravskoslezském kraji mezi nejvíce postižená města. Voda město navíc odřízla od okolního světa. Lidé jsou bez elektřiny, vody i internetu. Podobné je to v Opavě.

Krnov | Foto: Ľubomír Smatana,  Český rozhlas

Kdyby už fungovala připravovaná přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, ochránila by Krnov a Opavu před nynější povodní a škody by tam byly výrazně menší. Na síti X to uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Proti přehradě dlouhodobě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky a obec, která by měla být částečně zatopená.

Kvůli záplavám je uzavřená také Litovel na Olomoucku, včetně škol a zdravotnických zařízení, nefunguje městský rozhlas. Podle starosty Viktora Kohouta voda již město zaplavila zhruba z 80 procent.

Litovel | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Prognóza pro Troubky se zlepšila, průtok je oproti předpokladu nižší

Troubky | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Prognóza pro obec Troubky na Přerovsku, které hrozilo extrémní ohrožení, se zlepšila. Průtok v řece Bečvě je oproti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Na severu katastru se zatápí slabá místa, řekl dnes ČTK starosta Martin Frgal.

U mostu časně ráno někteří obyvatelé počítali zalité schody, které jsou pro ně ukazatelem povodní. "V roce 1997 bylo schodků 11 a do rána, když přišla ta největší voda, jich zbývalo pět a teď to vypadá dobře," řekl ČTK sedmasedmdesátiletý muž, který byl ráno na obchůzce hrází.

Bečva,  Troubky | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

V Troubkách lidé povodně zažili dvakrát, při katastrofálních záplavách v červenci 1997 rozbouřený vodní živel v obci srovnal se zemí více než polovinu domů. Zbourat se muselo 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina ze 2000 místních, o život tehdy přišlo devět lidí.

Primátor Opavy žádá odložení voleb

Více než stoletá voda se prohnala sídlištěm Opavy Kateřinky | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) chce žádat vládu o odložení krajských a senátních voleb, které se mají konat v pátek a v sobotu. Připravit je v tomto stavu, kdy je Opava i další místa v Česku postiženy povodní, bude podle něj velmi náročné. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že hlasování zprostředkují hasiči. Zopakoval, že odložení voleb by bylo možné pouze změnou legislativy, na což není velký prostor.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevylučuje možnost novely zákona o státním rozpočtu na letošní rok kvůli škodám způsobeným povodněmi. Řekl to po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Podle Stanjury bude záležet na celkové výši škod, odhaduje je v řádu desítek miliard korun. Ministr zdůraznil, že žádný rozpočet nikdy nepočítá s tak velkou rezervou, aby pokryla katastrofu o rozměru nynějších povodní.

Více než stoletá voda se prohnala sídlištěm Opavy Kateřinky | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo: