Praha je už dvacet let památkou UNESCO

Praha, foto: City of Prague

Už dvě desítky let je v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO i česká metropole. Praha byla na tento prestižní seznam zapsána 4. prosince roku 1992. O víkendu bude kvůli 20. výročí otevřena celá řada pražských památek. Speciální procházky Prahou připravuje i Pražská informační služba. A právě její ředitelka pro cestovní ruch Jaroslava Nováková vysvětluje, co zápis na seznam UNESCO pro Prahu znamená:

Jaroslava Nováková | Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
"Praha je největší památkou rezervací, která v UNESCO je. Se svou rozlohou 866 hektarů je skutečně velmi významným celkem. Domnívám se, že to přineslo velkou prestiž a mělo to také velmi významný dopad z hlediska rozvoje cestovního ruchu."

Jak se na oslavách výročí podílí Pražská informační služba?

"Pražská informační služba se podílí na zorganizování Dnů otevřených dveří. Je to velká akce. Díky laskavosti mnoha pražských institucí se podařilo dát dohromady padesát objektů, které buď zcela zdarma anebo s naprosto minimálním vstupným umožňují návštěvu svých interiérů."

Můžete některé z těch objektů jmenovat?

Emauzský klášter v Praze | Foto: Radio Prague International
"Je to například celá řada pražských kostelů, které byly zpřístupněny díky laskavosti Arcibiskupství pražského a jednotlivých farností. Mezi nimi bych určitě chtěla připomenout baziliku Nanebevzetí Panny Marie na Strahově, chrám Panny Marie před Týnem, kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého na Karlově, kostel sv. Apolináře, sv. Tomáše, je jich opravdu celá řada. Nesmíme zapomenout na velmi důležité instituce. Na prvním místě bych chtěla zmínit Pražský hrad, protože po oba víkendové dny umožňuje zcela zdarma vstup do expozice Příběh Pražského hradu, která se nachází v těch nejzajímavějších historických prostorách Královského paláce. Chtěla bych připomenout také Dům Pánů z Kunštátu a Poděbrad, který patří mezi unikátní románské památky v Praze. Určitě stojí za to připomenout Betlémskou kapli, Emauzský klášter, klášter. sv. Anežky České, to znamená Národní galerii. Dále třeba Kolovratský palác a mnoho dalších."

PIS v průběhu celého roku připravuje řadu různých komentovaných prohlídek a procházek. Máte i nějakou právě k výročí UNESCO?

"Ano, samozřejmě. My budeme po oba dva dny, to znamená 1. i 2. prosince, pořádat vycházky po Praze. Jsou každý den odpoledne a je jich několik. Chceme připomenout všechny části historického jádra, které bylo zapsáno na seznam. Máme vycházku na Malé Straně, na Starém Městě, také směrem k Josefovu. I tam se vydáme s našimi návštěvníky."

Praha,  foto: City of Prague
Vy jste ovšem zorganizovali i fotografickou soutěž Jak to vidíš ty. Můžete k ní něco říct?

"Ano, z této soutěže máme obrovskou radost! Přihlásilo se nám do ní opravdu mnoho lidí, kteří zasílali fotografie z různých částí Prahy. Byli to domácí, a dokonce i zahraniční turisté. Tato výstava bude k vidění od 1. do 30. prosince v podzemí staroměstské Mostecké věže zcela zdarma. Takže tam se může každý přesvědčit. Na pět set fotografií, které jsme měli k dispozici, bohužel vystavit nemůžeme. Vybrali jsme ale dvacet nejzdařilejších a ty se objeví na této výstavě."

Seznam všech památek, které budou o tomto víkendu otevřeny při příležitosti 20. výročí zápisu historického centra Prahy na seznam UNESCO, je na webové stránce Pražské informační služby www.praguewelcome.cz.