Praha se prezentuje v Berlíně jako moderní město

Berlín
0:00
/
0:00

Už deset let trvá partnerství metropolí Prahy a Berlína. Toto výročí se slavilo v Berlíně a rovnou celý měsíc. Zdeňka Kuchyňová si k mikrofonu pozvala kolegyni z německé redakce Báru Procházkovou, která některé akce v Berlíně navštívila.

"Partnerství bylo podepsáno 10. června 1995. To znamená 10. června 2005 byly tyto dny slavnostně otevřeny. Je to vlastně velice dlouhý seznam koncertů, seminářů, přednášek, hospodářských setkání mezi experty, ale i pouliční slavnosti."

Berlín
Proč se konaly oslavy jen v Berlíně?

"Myslím, že před čtyřmi roky byly Berlínské dny v Praze. To znamená, že tato města se tak trošku střídají v tom, kdo kde bude slavit."

Jakým způsobem bylo rozhodováno o prezentaci Prahy? Měli v Berlíně jiné představy, než v Praze?

"České centrum v Berlíně společně s velvyslanectvím v Berlíně přemýšlely o tom, jak prezentovat město Praha a spolupracovaly s berlínským senátem. Bohužel došlo k takovým malým hádkám v rozhodování jak prezentovat toto město. Berlín a jeho zástupci si představovali, že město Prahu budou reprezentovat Kafkou nebo takovými těmi ponurými uličkami, tmavými obrázky, kde je Praha v noci a v podvečer, což se nelíbilo zástupcům české strany. Oni chtěli Prahu prezentovat jako něco moderního. Nakonec se rozhodli pro světlé obrázky a pro kubismus a secesi."

Je tam nějaká špičková akce, která na sebe poutá větší pozornost než ostatní?

"Velice zajímavá je výstava Emila Králíčka, což je architekt, který tvořil v období secese a kubismu. Emil Králíček vpodstatě i u nás v České republice je neznámý a právě proto se České centrum rozhodlo prezentovat tyto nově objevené umělce tak, abychom se zařadili do moderní kultury a nezůstávali v těch starých obrazech. Zajímavá akce se koná také 17. června a je to tzv. česká noc. V Berlíně se většina akcí koná přes den, proto se organizátoři rozhodli zorganizovat tuto noc. Od šesti hodin od večera až do půlnoci bude maraton české kultury. Bude tam čtení, koncerty, přijedou třeba čeští diskžokejové a budou se ukazovat české filmy.

Jak zatím přijímají v Berlíně tuto akci?

"Zatím je velice dobrý ohlas. Když jsem se byla podívat na nějakých akcích, bylo plno. Na čtení například Jaroslava Rudiše bylo tak přeplněno, že se musely přidat židle, což není normální, když se prezentují umělci z východní Evropy. Jaroslav Rudiš je mladý autor, který napsal knihu Nebe pod Berlínem. Jsou to historiky z berlínského metra. On žil dlouhou dobu v Berlíně a snaží se svým dílem, ale i svým životem spojit tato dvě města, to znamená Prahu a Berlín."