Praha vytvoří mapu přístupnosti a bezbariérovosti

Foto: Filip Jandourek, archiv Českého rozhlasu

Praha chce vytvořit mapu přístupnosti a bezbariérovosti, která občanům ukáže, jak se nejlépe dostat z bodu "A" do bodu "B". Projekt „Praha bezbariérová" nemá v České republice obdobu. Cílem projektu je vytvořit aktuální informace o možnostech bezbariérového pohybu ve městě.

Ilustrační foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Mapa bude obsahovat vrstvu s přehledem městské hromadné dopravy, mapu chodníků, přechodů nebo další důležité prvky pražské dopravy. Pohyb ve městě by tak měl být jednodušší pro handicapované, seniory, maminky s kočárky nebo jinak pohybově omezené občany. Předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a sociální politiku Patrik Nacher dodal, že projekt v budoucnu nebude pouze pro lidi s pohybovým handicapem. Postupem času se zaměří i na zrakově postižené.

"Komplexnost informací se bude postupně vyvíjet. Pokud bude například v nějaké budově výtah, tak jednotlivá patra budou označena braillovým písmem, v mapě to bude uvedené. Není to čistě pro lidi s pohybovým handicapem, je to míněno šířeji. Na začátku chceme vytvořit něco, na co si lidé budou moci šáhnout. Postupně budeme mapu vrstvit a půjdeme do větších detailů. Kdybychom začali hned od začátku vymýšlet detaily, tak za dva roky nepřijdeme s ničím konkrétním."

Ilustrační foto: Barbora Kmentová
Postupně se vytvoří unikátní mapa, kterou budete moci najít na internetových stránkách nebo chytrých telefonech.

"Cílem je vytvořit internetovou mapu, která bude i do budoucna stažitelná pomocí aplikace v chytrých telefonech. Na mapě bude přehledným způsobem znázorněna přístupnost či bezbariérovost jednotlivých objektů, na kterých se pohybují lidé. V mapě budou znázorněny i parky, kam člověk přirozeně jde. V budoucnu chceme zmapovat i jednotlivé chodníky a přechody. Chceme, aby se člověk mohl svépomocně pohybovat po městě. Bude možno zjistit, kdy a kde může člověk využít bezbariérový dopravní prostředek, zda do jeho cílové budovy se bezproblémově dostane. Dozví se, jestli s ním musí jít i asistent nebo jakým vchodem má vejít. Podobně se to bude řešit i u institucí, které nespadají do městské části, jakou jsou například lékárny," dodal Patrik Nacher. K práci na projektu „Praha bezbariérová" jej inspirovala Praha 2.

"Já osobně jsem se k tomuto projektu dostal inspirací některými pražskými částmi, konkrétně Prahou 2. Ta si zmapovala část svého území. Vydala to v písemné podobě. Já jsem si řekl, že by bylo dobré to sjednotit. Za prvé, aby to dělaly všechny městské části, za druhé aby to dělaly všechny městské části na základě nějaké jednotné metodiky."

Začíná se centrem

Patrik Nacher,  foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Všechny pražské části nebudou do mapy zaneseny najednou, ale začne se postupně. V tomto případě od turisticky nejatraktivnějších míst.

"V první vlně je to pražská památková rezervace. Pokud jde o městské části, tak jde o radnice a budovy typu jako jsou divadla, knihovny a podobné prostory. V další fázi chceme jít do veřejných prostorů, jako jsou náměstí, parky, sady, apod. Poté by to byly zastávky. Na základě zpětné vazby od uživatelů, by to byla místa, která jsou hojně navštěvovaná. Abychom nemapovali něco, kam nikdo nechodí. Typickým příkladem jsou pošty nebo lékárny," uvedl předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a sociální politiku Patrik Nacher.