Pražská Fidlovačka uvádí slavnou hru Podivná paní S.

Eliška Balzerová v roli podivné paní S.

Pražské Divadlo Na Fidlovačce se vedle uvádění původní české tvorby nevyhýbá ani hrám zahraničním. V těchto dnech obohatilo repertoár o skvost světové dramatiky - brilantní společenskou komedii Američana Johna Patricka "Podivná paní Savageová". Informuje Evelina Himalová.

Je to pošesté, co se tato hra nositele Pulitzerovy ceny a Ceny newyorské kritiky dostává k divákovi. Poprvé byla uvedena v roce 1961 v pražském Divadle ABC. Režíroval ji tehdy Rudolf Hrušínský, scénu vytvořil Josef Svoboda, kostýmy Ester Krumbachová, a v titulní roli se střídaly herečky Nataša Gollová a Elen Hálková. O deset let později - v červnu 1971 - nastudoval "Podivnou paní Savageovou" v Divadle na Vinohradech Jaroslav Dudek na scéně Zbyňka Koláře. Mimochodem toto představení, v němž hlavní úlohu ztvárnila Světla Amortová, zhlédl při krátké zastávce v Praze, cestou z Říma do New Yorku, i sám autor, a moc se mu líbilo; překvapila ho kulturní vyspělost našeho národa, s citlivou chápavostí a tolerancí přijal tehdejší možnosti inscenátorů. Jistě by byl však mnohem více potěšen, kdyby se dožil i dalších českých, už posttotalitních uvedení, například v roce 1996 v Jihlavě, předloni v Mostě, před pěti lety třeba i televizního přepisu v režii Pavla Háši s Květou Fialovou v titulní roli, a nyní i současného v Divadle Na Fidlovačce. Určitě by velice ocenil, kam až se podařilo dotáhnout nedostatky zmíněného "vinohradského" provedení, způsobené v letech nesvobody praktikami diktátorského režimu...

"Ta hra se vlastně poprvé od chvíle, kdy je to možné, hraje ve výkladu, který jí přísluší. Napsaná byla začátkem padesátých let, ale k nám se dostala mnohem později, protože cenzoři stále váhali, jestli ji sem vůbec mohou pustit,"

říká představitelka titulní role Eliška Balzerová a dodává...

"...poněvadž to bylo o majetku, o tom, něco vlastnit, něco mít, a o vztahu k majetku, o vztahu rodičů a dětí, z nichž rodiče něco mají, a děti po tom touží; dneska téma, které je velice aktuální. Myslím, že ta hra získala na velké aktuálnosti, a my to teď můžeme hrát 'na plné pecky', tak, jak je to napsané, a jak to také pokládáme za důležité, protože kolem sebe vidíme rozvraty rodin kvůli majetku, rozpadlá manželství kvůli majetku, a chceme ukázat, že peníze jsou vlastně k ničemu. Ta paní Savageová tam v jednu chvíli o veškerý majetek přijde, a vůbec jí to nemrzí, protože pochopila - to je v tom kontextu hry -, že vlastně peníze lidi rozdělují."

Tolik Eliška Balzerová alias "Podivná paní S.", jak přesně zní i nový titul Divadla Na Fidlovačce. To si totiž dovolilo hrdince rozmarné a zároveň laskavé hry Johna Patricka, šarmantní vdově v nejlepších letech Ethel Savageové, jež kromě miliónů "zdědila" po svém milovaném muži tři dospělé, nevlastní, a navíc značně problematické děti, takto zkrátit její příjmení, vzhledem k tomu, že je to žena nejenom "podivná", ale i záhadná. Kromě toho v této podobě prý nebude ani jazykolamem pro české publikum, které ať si to chceme či nechceme připustit, má stále ještě daleko k perfektnímu zvládnutí angličtiny. V režii Tomáše Töpfera v dalších rolích účinkují například Daniel Rous, David Hák, Václav Svoboda, Ladislav Trojan, Marta Issová, Lilian Malkina, Eliška Nezvalová či Adéla Gondíková. Dramatický děj komedie se odehrává v soukromém sanatoriu pro duševně choré, kde však žijí v mnoha směrech normálnější lidské bytosti, než s jakými se paní S. setkávala za jeho zdmi. Ostatně - jak říká autor ústy doktora Emmetta - "den ode dne je pro mne těžší rozpoznat, kde končí rozum a začíná šílenství".