Shakespeare na ledě!?

Říká se, že každé správné divadlo má mít v repertoáru Shakespeara. Jak zjišťovala Evelina Himalová, mnohé scény - jevištní, ale i nejevištní - se touto zásadou řídí...

Bezesporu světovou raritou je ztvárnění věčného příběhu velké lásky dvou mladých lidí z Verony v netradiční podobě. Původní českou muzikálovou show "Romeo a Julie na ledě", která měla premiéru na jaře v Ostravě a Bratislavě, a na podzim pokračovalo její turné přes Karvinou, Olomouc, České Budějovice, Příbram, Teplice, Brno, Zlín a Pardubice, až nakobec zakotvfila v předvánočním týdnu v Praze, mohou od nového roku vidět i diváci v německy mluvícím teritoriu; jen během jara se počítá s jejími třiceti až čtyřiceti uvedeními v němčině ve Švýcarsku, Rakousku a Německu.

A čím je toto představení tak úchvatné a jedinečné? Především tím, že se v něm spojují herci, zpěváci, tanečníci a krasobruslaři, například Romea a Julii ztvárňují trojnásobní mistři světa v krasobruslení Radka Kovaříková a René Novotný, hlasy mileneckému páru propůjčili Lucie Bílá s Bohušem Matušem. V roli Parise lze přímo na scéně vidět Petra Kotvalda, a dále účinkují i takové hvězdy české hudební scény jako Jiří Korn, Věra Špinarová, Hanka Křížková, Kamil Střihavka či Petr Janda. Ve světové premiéře se na ledě objevuje také šerm, a unikátní součástí je monumentální scéna, přibližně deset metrů vysoká a třicet metrů dlouhá, jejíž nosná konstrukce váží osm tun.

"Romeem a Julií na ledě" chtěli scenárista a režisér Jindřich Šimek a skladatel Boris Urbánek navázat na úspěch "Mrazíka" - obdobné velké lední show podle známé ruské pohádky, jejíž dvě stovky repríz zhlédlo na 800.000 návštěvníků.

Klasickým zpracováním Shakespeara obohatilo svůj repertoár pražské Divadlo Na Fidlovačce. Sáhlo ke komedii "Jak se vám líbí" tohoto nejslavnějšího světového dramatika, v brilantním překladu Martina Hilského. Umělecký šéf divadla a režisér představení Juraj Deák, k tomu říká...

"My jsme vybrali tuto nelehkou komedii, proto, že je kouzelná, že je moudrá, že je vtipná, a že má všechno, co dobrá shakespearovská hra skýtá; totiž jakési poslání, a doufáme, že v lidech po jejím zhlédnutí zůstane trvalý pocit harmonie a pohody, protože propracovat se všemi peripetiemi lásky do toho vítězného konce manželství, vždycky vlastně je pozitivní zážitek. I když v této hře existuje samozřejmě i postava, která se jmenuje Žak, a Žak jako zkušený muž říká, že ani to není vrchol blaha. Nebyl by to ale Shakespeare, kdyby nenastavil několik pohledů na tu samou věc, "

řekl Deák s tím, že inscenace je plná nejrůznějších podob lásky, ať je to láska směšná, jímavá, vášnivá, cynická, ale v každém případě schopnost milovat, odráží odvahu žít, a to dokonce za každého počasí. K hereckému obsazení uvedl...

"Tahle hra je napsaná pro mladé lidi, a u nás ji mladí lidé také hrají. Rosalindu, tu nejkrásnější roli, Zuzanka Vejvodová, Orlanda, jejího mužského partnera, Denny Ratajský. Žaka máme alternovaného - je to Martin Havelka a David Suchařípa. Mezi další patří například Iva Pazderková (Célie), Anna Remková a Natálie Topinková (Fébé), Taťjana Kupcová, Martina Šťastná.., a já doufám, že příležitost, kterou tito mladí umělci dostali, využijí nejen proto, aby odehráli krásné představení, ale aby se také něco z divadla naučili."

Tolik o shakespearovských dramatech, ke kterým koncem ledna přibude i "Coriolanus" na jevišti první české scény - v pražském Národním divadle.