Pražská Sparta neodevzdala v Lize mistrů madridskému Realu kůži lacino

I prohra může být oslavou českého klubového fotbalu - tak by se dalo charakterizovat středeční vystoupení Sparty Praha v úvodním utkání osmifinále Ligy mistrů. Zápas se slavným Realem Madrid sledoval i Josef Kubeczka.

A hned v úvodu musím konstatovat, že jsem tentokrát, na rozdíl od ostudné baráže národního celku s Belgií minulý týden na stejném trávníku, nelitoval času stráveného u fotbalu. Byl to opravdu svátek se vším všudy. Slova trenéra madridského celku Vicente del Bosque, že to byla dobrá propagace fotbalu, opravdu sedí.

Ale pojďme k samotnému utkání. Fotbalisté pražské Sparty prohráli v úvodním utkání osmifinálové skupiny C Ligy mistrů s Realem Madrid 2:3. Dvakrát dotáhli náskok nejslavnějšího světového klubu a i když to potřetí už nedokázali, připravili vyprodanému hledišti na Letné velkolepý zážitek. Sparta na rozdíl od minulých kol Ligy mistrů nespoléhala na výpady ze zajištěné obrany a pustila se odvážně do útočení. Libor Sionko sváděl na pravém křídle souboje s Robertem Carlosem, na druhé straně se tlačil před branku Lukáš Hartig, který byl po zásluze diváky vyhlášen nejlepším hráčem utkání a odnesl si krásný křišťálový míč. Jen kousek štěstí chyběl, aby se Spartě podařilo alespoň vyrovnat.

Trenér prvoligové Příbrami Jiří Kotrba, který zápas spolukomentoval, to shrnul takto:

"Je to škoda, protože Sparta měla na to, aby alespoň zremizovala. Takový výsledek by určitě zase porazil Evropu."

Osminásobný vítěz nejcennější klubové trofeje přesto musel až do poslední minuty bránit nejtěsnější náskok. I proto Letná vyprovázela své hrdiny po porážce bouřlivým potleskem, což se už dlouho nestalo.

Bezprostředně po utkání zhodnotil výkon domácích operující na levé straně obrany Vladimír Labant:

"Nějaké okénka v obraně byly, několikrát jsme zaspali, ale myslím si, že nám chyběl kousek štěstí. Museli jsme stále dohánět náskok soupeře. Vždy, když se nám to povedlo, v zápětí jsme inkasovali. Real hrál strašně náročným systémem, stálo nás to množství sil, ale myslím si, že se to vyplatilo."

Trenér letenských Jaroslav Hřebík měl jisté výhrady k dodržování taktických pokynů v prvním pločase, podle nichž měli více střílet. S výkonem svých svěřenců ve druhé polovině utkání už byl spokojen:

"S mužstvem, jako je Real Madrid, s těmi hráči, jsme odehráli zápas s doopravdy nebojácným výkonem. Byl to výkon, kde jsme de facto nebyli na hřišti horší. Samozřejmě jejich hráči jsou vynikající, ale do poslední minuty z nás museli mít strach, a to je velký plus. Real sem přijel maximálně naladěný na vítězství, šel za ním svojí typickou hrou a škoda toho prvního poločasu. Nebýt toho, myslím, že jsme mohli uspět. Ve statistice druhého poločasu jde asi patnáct našich přímých ohrožení branky a jenom pět Realu Madrid. To je něco fantastického, co se našim klukům povedlo."

Dovedli to ocenit i diváci v hledišti sparťanského stadionu, kteří i jinak nejednou příjemně překvapili. Ne náhodou první muž madridské lavičky Vicente del Bosque poděkoval po utkání publiku za sportovní chování. Lodivod letenských Jaroslav Hřebík ho doplnil slovy: "Konečně jsem u nás viděl, jak se tleská výkonu soupeře."