Pražská Sparta remizovala v Lize mistrů na hřišti obhájce trofeje Bayernu Mnichov

Cenný bod za bezbrankovou remízu na půdě obhájce trofeje Bayernu Mnichov vybojovali fotbalisté pražské Sparty ve svém úvodním vystoupení v Lize mistrů. Více informací má Josef Kubeczka.

Drobný, leč nesmírně cenný vklad. Tak se dá charakterizovat remíza fotbalistů pražské Sparty na půdě favorita favoritů - Bayernu Mnichov. Bod za bezbrankový výsledek je cenným počinem v boji o dvě postupová místa ve skupině H Ligy mistrů. Po ospalém úvodu, v němž ani jeden ze soupeřů neohrozil branku toho druhého, dala Sparta najevo, že nehodlá být obětním beránkem obhájce trofeje. I když ne všichni hráči českého celku dokazovali, že jména mnichovských fotbalistů v nich nevzbuzují respekt, Bayern si převahu nevytvořil. Nejednou dokonce zazněl v hledišti Olympijského stadiónu pískot mnichovských fanoušků. Blíž ke gólu však měli domácí, kteří dvakrát nastřelili břevno a jednou tyč. A jak viděl zápas sparťanský záložník Libor Sionko?

"Myslím si, že jsme hráli dobře, hlavně zezadu. Vyráželi jsme do postupných brejků a to se nám celkem dařilo. V prvním poločase jsme je, kromě toho břevna, do ničeho nepustili. Ve druhém poločase měli akorát střely z dálky, ale nějaké vypracované šance neměli. Myslím, že jsme splnili to, co jsme chtěli uhrát a škoda jenom, že se nám do předu nepodařilo vymyslet něco víc. Bylo to hodně těžké, protože jsme věnovali hodně sil na bránění a ty brejky jsou všechny ve sprintu, hodně fyzicky náročné, a postupem času, když jsme se blížili k brance, nám docházely síly. Hráli jsme dobře do brejků až po vápno, kde jsme si mohli vypracovat nějakou šanci, což se nám nepodařilo."

"Měli jsme štěstí, ale bod jsme si zasloužili," překřikovali se po utkání sparťanští fotbalisté a stále nemohli uvěřit, že uhráli bod na půdě obhájce trofeje v Lize mistrů. "Já to ještě nedokážu slovy popsat, opravdu se nám to nezdá?" smál se tvůrce hry Jiří Jarošík a tvrdil, že ze všech dosud odehraných zápasů si této remízy cení nejvíce.

Trenér Bayernu Otmar Hitzfeld litoval ztracených bodů, protože, jak prohlásil, jediným úkolem na domácím hřišti pro jeho svěřence je pokaždé vítězství. "Když si vytvoříme jen tři šance, je to trochu málo na to, abychom proti dobře bránícímu soupeři svůj cíl splnili," vyjádřil se kriticky k výkonu svých svěřenců. Pokáral je za promarněnou úvodní dvacetiminutovku, v níž Spartě naznačili, že tentokrát může uspět.

Jeho kolega Jaroslav Hřebík přičítal úspěch zejména perfektnímu taktickému výkonu. "Chtěli jsme, aby měl Bayern převahu ve středu hřiště. Byl to záměr, který se povedl. Některé herní činnosti jsme mohli zvládnout lépe, ale celkově hráči své úkoly zvládli," komentoval zápas letenský kouč. Připomněl svá předzápasová slova, že Sparta se představila na hřišti nejlepšího evropského mužstva v sestavě se čtyřmi nováčky v evropských pohárech. O to je podle něj bezbranková remíza cennější. Záložník Libor Sionko k vystoupení nováčků ve sparťanském dresu uvedl:

"Já si myslím, že jsme se vyrovnali hlavně jako tým výborně s tím, že jsme ty hráče, kteří hráli poprvé, pokud byli nervózní, tak jsme je podrželi jako tým. Ono, když neděláme chyby vzadu a dobře bráníme, tak se hraje potom dobře."

Po odloženém utkání se Spartakem Moskva kvůli teroristickým útokům na Spojené státy z minulého týdne nastoupí Pražané ke druhému zápasu Ligy mistrů v úterý 25. září doma proti Feyenoordu Rotterdam.