Pražský hrad chce na jaře zpřístupnit část Jeleního příkopu

Jelení příkop, foto: Matěj Orlický, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Lidé by se po čtyřech letech mohli znovu projít částí Jeleního příkopu u Pražského hradu. Zavřený je od roku 2017 kvůli opravám. Většina z nich už ale skončila a správa hradu chce horní část rokle otevřít na jaře.

Horní Jelení Příkop,  foto: Matěj Orlický,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Jelení příkop je rozdělen na dvě části - horní a dolní. V dolní opravují dělníci hradby a rekonstrukce by měla podle informací Pražského hradu skončit v roce 2022. V horní části se opravovala kanalizace, která byla po havárii. Práce za 30 milionů korun podle Pražských vodovodů a kanalizací skončily loni v listopadu.

"Důvody, proč doba opravy trvala poměrně dlouho, byly dva. Jednak složité geologické podloží v dané lokalitě a pak také omezení od Správy Pražského hradu. Nemohli jsme třeba pracovat v době státních svátků nebo významných akcí, které se děly na hradě," vysvětlil Českému rozhlasu mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Medvědi v Jelením příkopu,  zdroj: YouTube

Kromě kanalizace opravili dělníci v Horním Jelením příkopu podle prezidentské kanceláře i tamní medvědárium. To bylo postaveno ve 20. letech minulého století pro medvědy, které dostal prezident Tomáš Garrigue Masaryk darem od legionářů z Ruska. Začátkem 60. let minulého století medvědinec zanikl.

Horní část by se mohla otevřít letos na jaře. "Horní Jelení příkop bude veřejnosti zpřístupněn na začátku letní sezóny, což je 1. dubna. Tedy v případě, že systém PES umožní zpřístupnění areálu Pražského hradu," řekl Českému rozhlasu mluvčí prezidentské kanceláře Vít Novák.

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Dolní část Jeleního příkopu zatím podle něj zůstane zavřená. Kvůli zásobování a odvozu stavebního materiálu z objektu Nového probošství, který opravuje Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze.

Zpřístupnění ve 3. nebo 2. stupni PES

Jelení příkop je přírodní rokle, kterou teče potok Brusnice. Má rozlohu přes osm hektarů a jméno 'jelení' má díky tomu, že tam byla v dobách Rudolfa II. chována lovná zvěř. V době totality tam lidé stejně jako do dalších prostor Pražského hradu nesměli, otevřel se až za éry prezidenta Václava Havla. První část, Horní Jelení příkop, byla zpřístupněna v roce 1996, druhá - dolní - v roce 1999. Od roku 2002 jsou Dolní a Horní Jelení příkop propojeny cihlovým tunelem pro pěší valem Prašného mostu podle projektu Josefa Pleskota.

Jelení příkop,  foto: jockrutherford,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Lidé hradní zahrady včetně Jeleního příkopu využívali jako oázu zeleně v centru města k procházkám a k odpočinku. Proto se jim nelíbí, že v posledních několika letech dochází k omezení vstupu do celého areálu Pražského hradu. Kromě oprav komplikovali několik let návštěvu Hradu některé uzavřené vchody a především přísné bezpečnostní kontroly, kvůli kterým se u vstupů často tvořily dlouhé fronty. Ty v roce 2016 zavedl prezident Miloš Zeman kvůli hrozbě teroristických útoků. Loni v květnu Kancelář prezidenta tyto kontroly zrušila. V současné době je ale areál uzavřen kvůli nouzovému stavu.

Adam Gebrian,  foto: Barbora Linková,  archiv ČRo

Obtížnou přístupnost mnoha míst areálu Pražského hradu kritzuje nejen veřejnost, ale i pražský magistrát, někteří politici či architekti. „Václav Havel se snažil Pražský hrad maximálně otevřít veřejnosti. Nebylo to vůbec jednoduché. Spousta míst a zahrad byla po 40 letech v žalostném stavu a otevření si vyžádalo značné úsilí. Václav Klaus to v zasadě nechal být. A ten současný? Ten ho zavřel. Co udělá příští?" napsal ke konci loňského roku na Twitteru architekt Adam Gebrian. Jeho tweet sdílel i Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy a reagovala na něj řada lidí. Na prezidenta Zemana se v otevřeném dopise na Silvestra s prosbou o zpřístupnění areálu obrátili i dva komunální politici.

Správa Pražského hradu celý areál zpřístupní, až bude Česko ve 3. nebo 2. stupni protiepidemického systému PES. S epidemiology řeší, za jakých by to bylo podmínek.

14
50.091749640000
14.399562480000
default
50.091749640000
14.399562480000