Pražský summit podpořil kubánské disidenty

Cumbre del Comité Internacional por la Democracia en Cuba celebrada en Praga (Foto: Freddy Valverde)

Propusťte politické vězně, vyzval Fidela Castra Mezinárodní výbor pro demokracii na Kubě, který koncem minulého týdne zasedal v Praze. Poprvé se tu společně sešli významní představitelé evropských a latinskoamerických zemí, aby jasně podpořili odpůrce Castrova režimu. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Václav Havel,  foto: Freddy Valverde
Mezinárodní výbor pro demokracii na Kubě vznikl před rokem z podnětu bývalého českého prezidenta Václava Havla. Jedním z impulsů jeho vzniku bylo odsouzení 75 kubánských novinářů, lékařů a dalších odpůrců režimu Fidela Castra k dlouholetým trestům. Výbor pro demokracii chce soustavně poukazovat na porušování lidských práv na Kubě:

"Kuba je jedno veliké vězení. Já myslím, že smyslem této konference nebylo vyzvat k násilnému zboření zdi, která je kolem tohoto vězení, ale zvonit na všechny zvonky u všech dveří. My zde vzpomínáme, že jsme kdysi také zvonili a že to zvonění mělo smysl a mělo úspěch,"

prohlásil na závěr konference Václav Havel. Podpořit kubánské disidenty přijely do Prahy významné osobnosti: bývalí prezidenti Uruquaye, Kostariky a Chile, expremiéři Španělska, Estonska a Bulharska, poslanci Evropského parlamentu a zákonodárci z několika latinskoamerických zemí. Summitu se zúčastnil například i světově proslulý španělský novinář a spisovatel Carlos Alberto Montaner, který sám na Kubě žil, a prostřednictvím videonahrávek i nejznámější odpůrci Fidela Castra. Na závěr konference bylo podepsáno tzv. Pražské memorandum, které zdůrazňuje, že pomoc obětem Castrova režimu je třeba koordinovat na mezinárodní úrovni. Účastníci pražského setkání se zavázali, že budou působit na vlády a parlamenty svých zemí, aby podporovaly kubánské disidenty. Summit ocenil také práci Radia Praha:

Pražský summit,  foto: Freddy Valverde
"Radio Praha má svoje vysílání na Kubu, do Latinské Ameriky a jiných zemí, kde právě probíhá přechod od totality k demokracii. Takže máme vysílání, kde se ve španělštině říká, jaká je česká zkušenost,"

upřesnil vedoucí španělské redakce Radia Praha Freddy Valverde, který se celého jednání summitu účastnil. Kubánci se podle jeho účastníků musejí na přechod k demokracii připravit:

"Václav Havel řekl, že je důležité, aby lidé mysleli víc na to, co bude, až u moci nebude diktátor. Budou se měnit zákony, ekonomika, politika, lidé už budou myslet sami za sebe a budou za sebe zodpovědní. Dosud za ně myslí totalitní režim. A v tom je ta výzva, aby se lidé na Kubě mírovou cestou dostali k demokracii a k svobodě."