Před 15 lety se kambodžský král Norodoma Sihamoni stal čestným občanem Prahy

Norodom Sihamoni při návštěvě Prahy v roce 2006

Československo nazývá svým druhým domovem. Král Kambodže je jediným panovníkem, který mluví česky. V letech 1962 až 1975 totiž studoval v Praze.

Norodom Sihamoni na základní škole v Praze v roce 1963 | Foto:  Česká televize

Do Prahy jej přivedla náhoda. Otec současného krále, král Sihanuk, požádal evropské vlády, aby jeho synovi umožnily vzdělání. Odpovědělo jen Československo. Přijel sem jako devítiletý. V Praze chodil do základní školy s rozšířeným jazykovým vyučováním v Ostrovní ulici a vystudoval tu i konzervatoř a balet na Akademii múzických umění..

Korunovace Norodoma Sihamoniho | Foto:  YouTube kanál Monash University Research Repository

"Praha je pro mě nejkrásnější město světa, bohatství její historie je pro mě oslňující. Léta dětství a mládí, která jsem tu prožil, patří k nejkrásnějším létům mého života," řekl dojatý asijský monarcha, když přebíral čestné občanství Prahy. A pronesl to dokonalou češtinou. Tou po návratu ze studií mluvil lépe než khmérsky. Lidé v Kambodži mu dokonce přezdívali Čeko, tedy Čech.

Kambodžským králem Norodoma Sihamoniho trůnní rada zvolila v říjnu 2004, ačkoliv se na rozdíl od svých sourozenců neangažoval v politice a dával přednost světu umění. Brzy se stal nejoblíbenějším politikem země, i když nemá velké pravomoci a reprezentuje především jednotu země.

klíčové slovo:
  • Výročí týdne

Související