Před devadesáti lety byla napuštěná Vranovská přehrada. Na oslavy bude lákat celé léto

Vranovská přehrada - budování přehradní hráze

Jednou z největších turistických atrakcí na jižní Moravě budou letos oslavy a připomínky 90 let od napuštění Vranovské přehrady. Ta je symbolem turistiky na Znojemsku a desátá největší v Česku.

Vranovská přehrada | Foto: Štěpánka Kadlečková,  Český rozhlas

Řeka Dyje způsobovala často záplavy a o přehradě se uvažovalo už před první světovou válkou. S touto myšlenkou přišel syn vranovského stavitele Schmidta, student architektury na technice ve Švýcarsku. Se skupinou spolužáků pak v roce 1903 podal návrh na výstavbu přehrady. Na odvážné dílo však nebyly peníze.

Až v roce 1929 byly stavbou přehrady pověřené tři akciové společnosti. Na stavbě přehrady pracovalo 2500 lidí. Dokončili ji za tři a půl roku a v roce 1933 se vodní nádrž začala napouštět, což trvalo rok.

Vranovská přehrada | Foto: Vlasta Gajdošíková,  Český rozhlas

Přehradní zeď má v základu 27 metrů

V přehradě je 150 miliónů metrů krychlových vody. A kdybyste ji chtěli přeplavat, musíte zvládnout 30 kilometrů. Největší hloubka je přímo u přehradní zdi, a to 46 metrů.

Vranovská přehrada | Foto: Vranov nad Dyjí

Právě přehradní zeď patří mezi unikátní stavby. Je vybudovaná z litého betonu. Základ je široký 27 metrů a zužuje se na šest. V roce 2002 narušila přehradu povodeň, jednalo se pěti set letou vodu. to se stalo impulsem k zahájení opravy.

Turisté se na Vranov sjíždějí za vodou, přírodou i památkami v okolí. Přednášky se budou týkat historie výstavby vodního díla, zániku obce Bítov a stavby nové stejnojmenné obce a také stavbě dvou důležitých mostů, které se vypínají nad hladinou. Na šesti místech v okolí přehrady budou fotografie umístěné tak, že od nich bude vidět k přehradě. Lidé tak budou mít před sebou historický pohled na fotografii a současný pohled.

O Vranově se mluví jako o Moravském Jadranu

Vranovská přehrada | Foto: Vranov nad Dyjí

Přehradu navíc brázdí lodě. Ty se tu objevily už v roce 1935. Lodní dopravu tu provozoval Ladislav Prchal se svojí lodí Lada. Nejdéle sloužící lodí na přehradě byla loď „Moskva", která po slavnostním křtu 20. června 1981 sloužila do roku 1992. Dnes ji přejmenovanou na „Moraviu", můžete vidět v přístavišti Na Františku v Praze a je nejúspěšnější lodí pražské vltavské flotily.

O Vranovské přehradě se mluví jako o Moravském Jadranu, jsou tu skalnaté stěnu, hluboce zařízený meandry, bizarní skalní útvary i malebná zákoutí.

9
48.9325039576
15.7514216368
default
48.9325039576
15.7514216368

www.vranovnaddyji.cz

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: Vranovská přehrada
klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • Jihomoravský kraj

    Kraj vína, krásných zámků ze seznamu UNESCO i moravské metropole Brno.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.