Nasvícené jsou i hřbitovy zaniklých obcí. Rodáci ze Zahrádky vybírají peníze na obnovu sochy Panny Marie

Kostel svatého Víta v Zahrádce

Dušičky neboli Památku zesnulých dodržuje podle průzkumu 79 procent Čechů. Svíčky se objevují i na hřbitovech už zaniklých obcí. Jednou z nich je Zahrádka na Havlíčkobrodsku, která musela ustoupit stavbě nádrže Švihov na řece Želivce.

Při dušičkovém setkání na zdejším hřbitově rodáci a potomci místních obyvatel přispívali na obnovu sochy Panny Marie. Kromě kostela je jednou z mála památek, které tu na zaniklou obec zůstaly, připomíná Jan Čihák ze spolku Přátelé Zahrádky.

"V tuto chvíli se snažíme sehnat peníze na restaurování sochy Panny Marie Bolestné, která stojí na bývalém zahrádeckém náměstí. Ta socha je datována na roku 1732. Je žulová a její vytesání bylo asi velmi pracné. Je připisována pardubickému sochaři Jakubu Teplému. Ale ta datace nesouhlasí, protože v té době, pokud jsem správně dohledal v podkladech, mu bylo teprve osm let."

Kolik bude její renovace stát?

"Když jsme poptávali restaurátory v roce 2020, tak jsme dostali několik nabídek, ze kterých jsme vybrali ne sice tu úplně nejlevnější, ale tu, která z našeho pohledu vypadala nejkvalitněji. Částka je necelých 500 tisíc."

A kolik se podařilo vybrat?

"Na účtu sbírky máme teď asi 230 tisíc. Ale obecní zastupitelstvo Horní Paseky na svém posledním zasedání odsouhlasilo, že přispěje částkou 200 tisíc. Zbývá nám tak vybrat řádově desítky tisíc."

Socha je kulturní památkou, ale není jasné, kde je její vlastník, a nikdo ji tak neudržoval.

Zahrádku připomíná kostel a hřbitov

Zaniklé městečko Zahrádka připomíná i kostel svatého Víta, který teď stojí na břehu vodárenské nádrže.

"Zahrádka byla poměrně velká středisková obec. Je zmiňována už ve středověku. Nejvýznamnější památkou je kostel sv. Víta, který na místě zůstal díky tomu, že při záchranných průzkumech se tam našly rozsáhlé nástěnné malby ze 14. století. Na prostranství kolem kostela je také obecní kašna a podstavec kříže, který byl při boření Zahrádky poškozen."

Právě kašna a kříž jsou další na řadě, které čeká obnova. O kousek dál zůstal ještě hřbitov, na který se už nesmí pohřbívat. Přesto je na Dušičky osvětlený, říká Jan Čihák.

"Myslím, že od roku 1972 se tam nesmí pohřbívat. Přesto do dneška je většina hrobů pozůstalými udržována. A zejména o Dušičkách je hřbitov pěkně ozdoben a nasvícen. Třeba na tom dušičkovém setkání se vystřídá kolem stovky lidí. Ještě letos budou dva adventní koncerty. Ty bývají hojně navštívené. Kostel je prakticky plný, přijde 150 až 200 lidí. Oba koncerty mají velice pěknou atmosféru. A protože už se stmívá, tak máme i přístupovou cestu z parkoviště ke kostelu osvícenou svíčkami."

A pokud lidé na adventních koncertech přispějí, může se s obnovou sochy začít už příští rok. Obyvatelé Zahrádky na své rodiště dodnes vzpomínají, i když se většina přestěhovala do okolních měst, a další jsou roztroušeni po celé republice.

11
49.6237070355353
15.248726029805
default
49.6237070355353
15.248726029805