Před sto lety se narodil autor slavného Krtečka Zdeněk Miler

Zdeněk Miler: O krtkovi. Foto: Barbora Němcová

Moc toho nenamluví, přesto mu všichni rozumí. Řeč je o populární animované postavičce Krtečkovi. Jeho autor Zdeněk Miler se narodil před sto lety a na jeho Krtečkovi vyrostlo několik generací dětí.

Zdeněk Miler,  foto: Česká televize

Svoji kariéru zahájil Zdeněk Miler ve zlínských filmových ateliérech. V roce 1945 začal pracovat v barrandovském studiu Bratři v triku pod vedením Jiřího Trnky. Věděli jste, že logo studia, tři kudrnatí kluci v námořnických tričkách, je jeho dílem?

Krteček nemluví, ale všichni mu rozumí

Foto: Barbora Němcová

Prvním samostatným filmem Zdeňka Milera se stal animovaný příběh 'O milionáři, který ukradl slunce' na námět básníka Jiřího Wolkera. Nejvíc ale proslul animovaným seriálem o Krtkovi. Výhodou je, že mu rozumí všechny děti. S Krtečkem si totiž moc nepopovídáte. Společně se svými kamarády vydává (kromě prvního dílu) pouze zvuky. Zdeňka Milera to napadlo, když poslouchal své dvě malé dcery a zaznamenal jejich hlasy.

Zdeněk Miler legendárního Krtečka vymyslel v roce 1957, když prý v lese zakopl o krtinu. Tehdy dostal úkol, že musí dětem nakreslit, jak se vyrábí plátno. „Následně ale zjistil, že krtek není moc hezké zvíře. Asi rok Krtečka maloval a předělával do dnešní podoby. Nejprve postavičce udělal kratší čumáček, následně zmizel ocásek, poté dokreslil krtkovi tři vlásky," objasnila historička Irena Veverková.

Miler a jeho Krteček mají v Kladně pamětní desku

Pamětní deska na rodném domě výtvarníka Z.Milera V Kladně,  foto: Marcela Ježková,  Český rozhlas

Když měl v roce 2017 Krteček šedesátiny, odhalili na rodném domě v Kladně Zdeňku Milerovi pamětní desku, na které je právě Krteček.

„Jsem ráda, že se na Zdeňka stále vzpomíná. Deska se mi moc líbí. Vnoučata si Krtečka pouští v televizi pořád, vědí totiž, že ho namaloval právě strejda," uvedla tehdy pro Kladenský deník Blanka Lebrová.

Pořád jsme jezdili na výlety, vzpomíná vnučka

Pozorovat svého dědečka při práci měla i jeho vnučka Karolina Milerová, který pro Český rozhlas zavzpomínala.

Karolína Milerová,  foto: Šárka Ševčíková

"On byl jako pracovně hodně disciplinovaný. Ale vždycky ve 3 hodiny přestal pracovat, a jel pro mě do školy nebo do školky. Věnoval se mi celé odpoledne. Já mám na něj nejkrásnější vzpomínky. Rád jezdil do přírody. My jsme pořád jezdili na nějaké výlety na Karlštejn, na Berounsko nebo na Křivoklát, na chalupu. V přírodě jsme si s dědou vždycky hráli. Dělali jsme různé domečky pro trpaslíky a bylo to hrozně fajn."

Svoji bohatou výtvarnou činnost rozšířil Zdeněk Miler o ilustrace dětských knížek. Zemřel v 90 letech. Po jeho smrti se rozhořel spor o autorská práva, ale to už je jiný příběh...

Foto: Barbora Němcová

Zdeněk Miler a jeho Krteček budou hrdiny jednoho z dílů nového seriálu Radia Prague International, ve kterém vám budeme představovat český animovaný film. Příští týden vám v prvním díle nabídneme mistry českého loutkového filmu Jiřího Trnku a Hermínu Týrlovou.

klíčová slova:

Související