Předseda Senátu Petr Pithart přiletěl v úterý na Kubu, aby osobně promluvil s Fidelem Castrem o zadržovaných Češích

Ivan Pilip a Jan Bubeník

Předseda Senátu Petr Pithart přiletěl v úterý časně ráno na Kubu, aby osobně jednal s kubánským prezidetem Fidelem Castrem o propuštění dvou zadržovaných Čechů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, které kubánské úřady drží ve vězení a obvinily je z činnosti proti bezpečnosti státu a z podněcování k povstání s tím, že jednali v americkém zájmu, shromažďovali informace a předávali instrukce protikomunistickým disidentům. Podrobnosti má Kateřina Brezovská.

Kubánské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že Petru Pithartovi se dostalo pozvání díky zájmu, který projevil v dopise zaslaném kubánskému prezidentovi Fidelu Castrovi. V tomto dopise, který zaslal 18. ledna, se Petr Pithart osobně zaručil, že Pilip ani Bubeník nejsou američtí agenti. Před svým odletem Petr Pithart řekl stanici BBC, že chce uspíšit propuštění obou Čechů.

"Jsem přesvědčen, že jednání určitě nebudou snadná. Jsem však pevně odhodlán hájit práva našich občanů, jakož i zájmy České republiky. Zároveň jsem však ochoten pozorně vyslechnout argumenty kubánské strany."

Petr Pithart
Po příletu do Havany Petr Pithart uvedl, že neví, co Ivan Pilip a Jan Bubeník na Kubě dělali, když je kubánské orgány 12. ledna zadržely. Podle agentury AP zdůraznil, že nereprezentovali ani český lid, ani zemi. Upozornil přitom, že Česká republika nemůže nést odpovědnost za činy občanů, kteří cestují do dalších zemí z osobních důvodů. Pithartova cesta na Kubu byla náhlá, avšak byla připravována ve spolupráci s ministerstvem zahraničí. Potvrdil to mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil.

"Cesta pana předsedy Pitharta na Kubu byla s námi konzultována. Detaily pan předseda osobně dojednával s ministrem Kavanem a my věříme, že tato přísně koordinovaná akce společně s dalšími kroky české diplomacie a mezinárodního společenství nás dovede k co nejrychlejšímu návratu pana Pilipa a Bubeníka do Prahy. Jakkoliv by to mohlo být považováno za soukromou akci pana Pitharta, tak je to soukromá akce, která má podchycení ministerstva zahraničních věcí."

Za velmi dobré považuje Pithartovo rozhodnutí odjet na Kubu prezident Václav Havel. Jak řekl Českému rozhlasu, od této návštěvy si mnohé slibuje:

"Upínám se k ní s nadějemi. Vím, že Petr Pithart je člověk otevřený, schopný dialogu i s někým s nímž se zásadně nemůže na něčem shodnout. Zdá se mi, že to byla ta nejlepší volba zprostředkovatele, který neustoupí z určitých principů, ale zároveň je schopen jednat."

Cestu předsedy českého Senátu Petra Pitharta na Kubu v Havaně uvítala také manželka zadržovaného českého poslance Ivana Pilipa. Potvrdila, že o víkendu společně s bratrem Jana Bubeníka oba zadržované dvakrát navštívili. Dodala také, že byli přestěhováni do větších cel. Lucie Pilipová potvrdila, že společně s Martinem Bubeníkem jsou v kontaktu s jednou kubánskou advokátní kanceláří, která by mohla zastupovat oba zadržené Čechy v případném procesu.