Předsedkyní sněmovny se stala občanská demokratka Miroslava Němcová

Miroslava Němcová, foto: ČTK

O tom, kdo bude stát v čele nové sněmovny, se mluvilo už krátce po volbách. Debata se především týkala toho, zda by měla křeslo předsedy sněmovny obsadit opozice nebo svého kandidáta dodají strany vznikající vládní koalice. Na post předsedy sněmovny byla nakonec zvolena Miroslava Němcová z ODS.

Miroslava Němcová,  foto: ČTK
První místopředsedkyně občanských demokratů po svém zvolení řekla, že sněmovna bude i nadále místem názorových střetů, přála by si ale, aby byla i obrazem tolerance a spolupráce.

"Samozřejmě ten předsedající, ať už je to předsedkyně nebo místopředsedové nějaký vliv mají, ale samozřejmě potom už hraje velkou roli připravenost nebo nepřipravenost poslanců, která je mnohdy kryta nějakými výpady nebo emotivními výbuchy, ale tomu určitě nezabráníme, to tak bude i nadále, na to jsem připravena. Nicméně bych velmi ráda usilovala o to, aby se ten styl Poslanecké sněmovny změnil k tomu korektnímu jednání, aby tady vládla slušnější atmosféra."

Miroslava Němcová získala ve čtvrtek všech 118 hlasů vznikající vládní koalice, pro jejího protikandidáta, sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka, hlasovalo jen 79 poslanců.

Lubomír Zaorálek se nakonec stal jedním ze tří místopředsedů sněmovny. Další křesla pak obsadila Vlasta Parkanová za TOP 09 a Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. Sociální demokrat Zdeněk Škromach k výsledku hlasování uvedl:

Foto: ČTK
"Tak já myslím, že je to to minimum, které jsme mohli dosáhnout. Nakonec je to dáno rozhodnutím nikoli politických dohod, ale připravující se vládní koalice, což se ukázalo i při těch hlasováních. Uvidíme, zda se ustaví vláda a budeme se chovat jako opozice. Bude pak záležet na tom, jak k tomu vláda bude přistupovat. Zda bude válcovat opozici nebo bude hledat nějaká širší řešení."

Komunisté se do vedení sněmovny nedostali, jako místopředsedu navrhovali svého lídra Vojtěcha Filipa. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik řekl, že komunisté budou chtít své poslance dostat alespoň do sněmovních výborů.

"Samozřejmě, že náš zájem i nadále je i na troskách tohoto rozhodnutí držet princip poměrného zastoupení. My nechceme nic navíc, pouze to, co nám podle principu poměrného zastoupení náleží."

Poslanci zřídili ve čtvrtek celkem 17 sněmovních výborů, o jeden méně než v minulém období. Dva další ještě plánují sloučit. O které mají zájem sociální demokraté, prozradil nový místopředseda Zaorálek:

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
"My stojíme o takové výbory, jako je některý z ekonomických výborů - rozpočtový nebo hospodářský. Chceme výbor zdravotní nebo sociální, stojíme o to vést například zahraniční výbor, ale například vést i mandátový a imunitní výbor. Takže je to zhruba asi pět výborů, o které budeme usilovat. Zvažujeme také možná i ten výbor branný a bezpečnostní. Tohle jsou klíčové výbory, na které mít vliv a předsedu, není pro nás určitě k zahození."

Obsazení jednotlivých výborů by mělo být jasné na další schůzi, která začne 7. července.