Představa mladých Čechů o důchodu: Aspoň 20 tisíc a dřívější odchod do penze

Alespoň 20 tisíc korun. To je příjem, který by podle průzkumu agentury Ipsos pro Air Bank, chtělo v důchodu dostávat 62 procent mladých Čechů ve věku 18 až 35 let. Částka je tak o 5 tisíc vyšší, než je současná průměrná starobní penze. Do důchodu by přitom rádi odešli už v 60 letech.

Z průzkumu vyplynulo, že dnešní mladí lidé by si v důchodu přáli v průměru pobírat 22 tisíc korun měsíčně. Ženám by stačilo 20 tisíc, mužům by vyhovovalo 24 tisíc. V současné době dosahuje průměrný důchod v Česku přes 15 tisíc korun, což znamená přibližně 40 procent průměrné hrubé mzdy. Podle odborníků ale bude tento poměr vzhledem ke stárnutí české populace do budoucna výrazně klesat.

„Mladí Češi počítají s tím, že při odchodu do důchodu se jejich pravidelný příjem značně sníží a že jejich vysněný důchod je pravděpodobně vyšší, než bude ten státem vyplácený. A většina se na to chce připravit,“ uvedla mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Ilustrační foto: luxstorm,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Na státní důchod podle ní spoléhá každý čtvrtý. Při dřívějším odchodu do důchodu tak většina mladých počítá s tím, že bude muset mít k penzi ještě další pasivní příjem, ať už z doplňkového penzijního spoření, nebo výnos z investic.

Preferované nástroje mužů a žen se podle průzkumu mírně liší. Zatímco u mužů jsou na prvním místě investice do nemovitostí a na druhém doplňkové penzijní spoření, ženy by se spořicím produktům, jako je spořicí účet a doplňkové penzijní spoření, věnovaly jako prvním a investice do nemovitostí jsou pro ně až druhé nejzajímavější.

Hned od prvního zaměstnání

V současnosti má však většina respondentů založený pouze spořicí účet a k ostatním krokům se teprve chystá.

„Příjemně nás překvapilo, že Češi se zodpovědně zabývají problematikou důchodu už od mladého věku a uvědomují si potřebu aktivně se na stáří připravit i po finanční stránce. Každá nová generace by se totiž na státní podporu měla spoléhat stále méně a méně. Mladí tak hledají způsoby, jak se o své budoucí já postarat sami. Nejpodstatnější je, aby to nakonec neskončilo jen u jejich přání, ale aby od slov přešli i k reálným činům,“ uvedl Petr Šmíd, vedoucí Oddělení výzkumu Air Bank.

Ilustrační foto: Ken Teegardin,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Kdy si podle průzkumu lidé začínají nejčastěji šetřit na penzi? Polovina mladých Čechů si myslí, že je nutné se na své finanční zabezpečení na důchodu začít připravovat už ve chvíli, kdy nastoupí do prvního zaměstnání.

„Čtvrtina pak pokládá za vhodný termín dosažení 30. narozenin. Patnáct procent dotázaných uvedlo, že by se touto otázkou měl člověk zaobírat ve chvíli, kdy se mu narodí první dítě,“ přiblížila Jana Pokorná.