Přehled tisku

V centru pozornosti úterního českého tisku je vrcholící vyjednávání kandidátských zemí s Evropskou unií o podmínkách přistoupení.

Smrad z vajíček rozbitých o zdi ministerstva zemědělství na pražském Těšnově dolinul i do Bruselu. Vrhačské umění českých rolníků však nejspíš nebude mít ten efekt, v který doufali, píše ve svém komentáři Lidové noviny a pokračují: Ministr zahraničí Cyril Svoboda totiž naznačil, že je ochoten vyměnit jejich požadavky vůči Evropské unii za vyjednání vyšších evropských dotací pro celou ČR, nejen pro zemědělce. Mezi ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem a Cyrilem Svobodou to rozhodně vře. Jsou pro nás důležitější vyšší kvóty na krávy, nebo peníze ze strukturálních fondů, z nichž můžeme třeba postavit nějaký ten kousek dálnice? Měli by čeští zemědělci získat větší přímé podpory, nebo bude lepší, když se nám z fondů Evropské unie podaří postavit čističky odpadních vod odtékajících na území, ať už současných či budoucích členů unie? Snad až na sto padesát tisíc zemědělců a několika desítek tisíc jejich rodinných příslušníků budou obyvatelé Česka podporovat stanovisko ministerstva zahraničí. Bylo by opravdu nespravedlivé, kdyby Češi měli z Evropské unie dostávat méně peněz než ekonomicky vyspělejší Slovinci. Těch pár tisíc krav možná stojí za to obětovat. Zemědělcům se to bude ovšem hodně těžko vysvětlovat. Škoda, že ministr Palas neprosazoval vyšší kvóty na slepice. Kdyby vyšla Svobodova taktika, nemusel by se ministr zemědělství obávat dalších vajec znečišťujících jeho úřad, uzavírají Lidové noviny.

Z vnitropolitických témat se deníky zaměřily zejména na prezidentské volby.

Deník Právo se zabývá rolí KSČM při volbě prezidenta. Ačkoli komunisté nominují do první volby svého kandidáta Miroslava Kříženeckého, počítají podle listu s tím, že první prezidentská volba skončí neúspěchem a oni pak ve druhé volbě pomohou prosadit na Hrad expremiéra Miloše Zemana. Svou podporu však nehodlají dát zadarmo a chtějí jednat o svých podmínkách přímo se Zemanem. Podle informací Práva jednou z podmínek je, že nový prezident bude pravidelně komunikovat s komunistickými politiky, což současný prezident Václav Havel nedělal. Další podmínkou má být podle listu slib, že se sociální demokracie nespojí s Klausovou ODS. Třetí podmínkou má být ujištění, že v případě úspěchu KSČM ve volbách, ať už řádných v roce 2006 nebo případně mimořádných, zapojí prezident do vyjednávání také tuto stranu, uvádí deník Právo.

Nominaci bývalého ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše do první prezidentské volby komentuje Mladá fronta Dnes. List připomíná, že Bureš byl před listopadem 1989 členem KSČ a tvrdí, že do strany vstoupil kvůli kariéře. Pan Bureš zastupuje ohromné množství občanů, kteří také byli v KSČ kvůli kariéře. Mohl by se stát tak říkajíc prezidentem kariéristů. Mnohoznačné "Pravda vítězí" mohlo by se nahradit jadrným "Vítězí kariéra", konstatuje Mladá fronta Dnes.

Současný a očekávaný výkon českého hospodářství na pozadí hlavních ekonomických ukazatelů posledních dnů komentuje český tisk. Shoduje se, že ekonomika bude z nejrůznějších důvodů slábnout, letošní vánoční blahobyt se příští rok nebude opakovat.

Hospodářské noviny píší, že situace českých domácností se musí vnějšímu pozorovateli zdát oázou (relativní) pohody. Platy sice nejsou z evropského pohledu nijak závratné, ale životní náklady zůstávají nízké, nezaměstnanost nevyhání davy protestovat do ulic a když se něco sociálně nepříjemného děje, stát se o rodinu slušně postará. Připomínají, že osmkrát po sobě už jsou v Česku ceny nižší než před rokem, zatímco mzdy se zvýšily nejvíc za poslední tři roky. Upozorňují ale, že tahle "selanka" nemůže trvat nadosmrti a varují před tlakem na plošný růst mezd. Evropské země, především, Německo, na jejichž trhu jsme existenčně závislí, trpí recesí. Trhy stagnují, konkurence se zostřuje, podotýkají Hospodářské noviny a upozorňují, že tlak na mzdy se vymstí. Klasickým příkladem může být podle komentátora mladoboleslavská automobilka. Přestože automobilový trh padá, odbyt vázne a budoucnost je nejistá, škodováčtí odboráři požadují pro příští rok mimo jiné zvýšení všech mzdových tarifů o sedmnáct procent. Odborářské snažení ale pokládá za pochopitelné, horší podle něj je, že obdobným kontraproduktivním způsobem jedná i vláda, která navzdory dlouhodobě se zhoršující situaci na trhu práce zvýšila minimální mzdu. Dá se proto čekat, že náklady podnikové sféry tak porostou v příštím roce víc, než by bylo záhodno. A pocítí to nakonec i státní pokladna, až bude muset vyplácet víc a víc lidem bez práce na podpoře v nezaměstnanosti, soudí Hospodářské noviny.

Mnozí rodiče se už možná nebudou muset spoléhat na pomoc dobročinných kont, pokud bude nutné operovat jejich těžce nemocné dítě v zahraničí. Ministryně zdravotnictví Marie Součková totiž v lednu předloží vládě návrh zákona o Státním fondu moderní medicíny, ze kterého by se tyto nákladné léčebné zákroky měly hradit. Informují o tom Hospodářské noviny. V návrhu podle listu nechybí představa, odkud fond v příštím roce získá peníze. Počítá s pěti miliardami korun z privatizace, což by byl jednorázový vklad. Do fondu by také měly proudit tři procenta z ročního výnosu spotřební daně z alkoholu a cigaret, což je podle Hospodářských novin odhadem tři čtvrtě miliardy korun. Dále by do něj mělo jít 1,5 procenta z vybraného zdravotního pojištění, což nyní činí kolem dvou miliard korun. Součková podle Hospodářských novin dále počítá s tím, že by do fondu přispívali i soukromí dárci. Dary by bylo možné odepisovat z daní. "Takové příjmy lze odhadovat podle předběžně vyjádřeného zájmu až v desítkách miliónů korun," uvádí ministerstvo ve svém prohlášení.

Více než sto tisíc korun ušetří zájemce o nový vůz, pokud si jej nekoupí doma, ale třeba na Slovensku nebo v Polsku. Informují o tom Hospodářské noviny a jako příklad uvádějí cenu Škody Superb 1,9 TDI, která v Česku stojí 782 tisíc korun a kterou lze na Slovensku pořídit o 109 tisíc a v Polsku o 99 tisíc korun levněji. Většímu rozšíření dovozů nových aut ze zahraničí však podle listu zatím brání mimo jiné špatná informovanost. "Přetrvává názor, že v Česku jsou nová auta nejlevnější. To se však vývojem kursu změnilo," citují ředitele Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonína Šípka. Málokdo podle něj také ví, že při dovozu aut ze Slovenska, Polska, Maďarska a zemí Evropské unie se neplatí žádné clo. Překážkou není podle Hospodářských novin ani daň z přidané hodnoty. Tu kupující zaplatí v ceně vozu, po překročení hranic dostane zaplacenou částku od prodejce nazpět a poté hradí českou daň. Od letošního října je navíc z iniciativy Evropské komise liberalizován trh, takže automobilky nesmějí bránit dealerům v prodeji aut do zahraničí. "Prodeje cizincům na Slovensku zakázat nemůžeme," potvrdil Hospodářským novinám Evžen Krauskopf ze Škody Auto. Dovoz osobních automobilů do ČR za leden až říjen vzrostl o více než 20 procent, připomínají Hospodářské noviny. Nárůst podle SAP odpovídá zvýšení dovozu oficiálních importérů, v masové míře se sdružení s dovozem nových vozů z Polska nebo Slovenska nesetkalo.

Kardinál Miroslav Vlk doufá, že zastavit neradostný úpadek počtu věřících i kněží v Česku pomohou polští bratři, kteří tak splatí úroky za působení svatého Vojtěcha ve své zemi. Jak uvádějí Lidové noviny, Vlk připomněl, že misionáře varuje, aby k nám nepřenášeli své představy z domova. Římskokatolický primas by měl podle listu rozvést, na co především mají kněží přicházející ze země se snad největším podílem praktikujících křesťanů zapomenout. Snad na aktivitu kléru na politickém kolbišti? Nebo prostě na pojetí církve jako přirozeného střediska života celé obce? Není pochyb o tom, že vysílání rozhlasové stanice, jako je Radio Maryja otce Tadeusze Rydzyka, by v Česku způsobilo ještě větší pohromu než v Polsku. Sám Vlk má ovšem blíž k protievropskému Rydzykovi než k převládajícímu proudu polské oficiální církve. Na rozdíl od jejího proevropského apelu chce učinit ze vstupu země do EU rukojmí při boji o smlouvu s Vatikánem. Doufejme, že se za Vlkovým varováním neskrývají obavy z rozvíření života ve skomírající české provincii, která dosáhla podle celosvětového průzkumu veřejného mínění rekordního tempa při poklesu důvěry lidí k církevním představitelům. Věřícím nezbývá než doufat, že přes česká omezení vrátí polská misie do Čech součást Vojtěchova odkazu, která je určena právě kněžím. A to zpytavou otázku: Nepoddáváš se touze po majetku a moci? Vedeš ostatní k víře v Krista již svým vlastním příkladem? - uzavírají Lidové noviny.