Přehled tisku

Příznivci Davida Pěchy demonstrují před budovou Okresního soudu v Šumperku, foto: ČTK

Středeční český tisk komentuje soudní proces s šestadvacetiletým Davidem Pěchou, obžalovaným z propagace komunistického režimu, šíření poplašné zprávy a pomluvy. David Pěcha v úterý stanul před Okresním soudem v Šumperku kvůli obžalobě z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů. Toho se měl dopustit tím, že v utralevicovém časopise Pochodeň uveřejňoval v letech 1999 a 2000 články s výzvou k opětovnému nastolení komunistického režimu i za cenu násilí.

David Pěcha u Okresního soudu v Šumperku,  foto: ČTK
Středeční český tisk komentuje soudní proces s šestadvacetiletým Davidem Pěchou, obžalovaným z propagace komunistického režimu, šíření poplašné zprávy a pomluvy. David Pěcha v úterý stanul před Okresním soudem v Šumperku kvůli obžalobě z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů. Toho se měl dopustit tím, že v utralevicovém časopise Pochodeň uveřejňoval v letech 1999 a 2000 články s výzvou k opětovnému nastolení komunistického režimu i za cenu násilí.

Hospodářské noviny se zamýšlí nad tím, kdy a zda vůbec se má společnost začít bránit před extrémními názory jednotlivců. Hranice mezi chorobným blábolením, vědomím nabádáním k činu a činem samým sice existuje, je však tenká a v Česku neustálená, myslí si list. Komunistický agent Pavel Minařík byl osvobozen, i když bezpochyby připravoval teroristický útok na Rádio Svobodná Evropa - jen nikdo nedokázal spočítat, jaká by vznikla škoda. Vyšetřovatel StB Alois Grebeníček nebyl za šest let odsouzen, přestože se bezpochyby účastnil mučení vězňů," připomíná například deník. Ortodoxní komunista Pěcha je podle listu bezpochyby za hranicí toho, co lze ještě tolerovat. V souvislosti se zmíněnými případy však není tou správnou rybou, a neměl by se stát ani alibi za předchozí setkání, myslí si Hospodářské noviny.

Rovněž podle Lidových novin je absurdní, že nebyl potrestán nikdo z pohlavárů bývalého režimu, a nyní stojí před soudem mladík, kterému v roce 1989 bylo 12 let, za to, co píše do novin. Jenže absurdní není soud sám o sobě. Absurdní je situace, kdy skuteční viníci jsou nepotrestatelní a zákon dokáže dosáhnout jen na rybičky tak malinké, že se nám pletou s potěrem, píší Lidové noviny.


Poslanec ČSSD Josef Hojdar,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes komentuje pozornost, jaké se v poslední době těší sociálnědemokratický poslanec Josef Hojdar. Ten vystoupil z klubu ČSSD na protest proti podobě návrhu reformy veřejných financí a narušil tak křehkou vládní většinu jednoho hlasu ve sněmovně. Poslance Hojdar zažívá chvíle slávy, píše deník. Ještě několik týdnů totiž budou muset novináři spekulovat, zda svým hlasováním o reformě veřejných financí nezpůsobí pád vlády. Tato sláva však může mít jepičí život, hlavně v případě, že by Hojdar vládu opravdu položil, připomíná list. Potom by totiž vznikla jiná vláda a poslanec by přestal být jazýčkem na vahách. Proto je pravděpodobné, že Hojdar vládu nepoloží, ale bude se do poslední chvíle tvářit tak, že to udělat může. A nejpozději za rok - třeba při dalším hlasování o rozpočtu - se tohle laciné drama s inženýrem Hojdarem může zopakovat," píše Mladá fronta Dnes. Hojdar navíc podle deníku sice tvrdí, že mu jde o reformu, přitom však musí vědět, že každá jiná vláda bude prosazovat reformu ještě daleko vzdálenější jeho představám.


Zástupcům obcí ani lidem v asi desítce obcí v okolí Vranova nad Dyjí a Bítova na Znojemsku se nelíbí, že se celá oblast stala chráněnou krajinnou památkovou oblastí. Přísný režim památkové zóny totiž lidem komplikuje opravy domů, nebo i obyčejnou stavbu plotu. Starostové několika obcí Vranovska nyní po ministerstvu kultury požadují změnu nebo zrušení vyhlášky, píší Hospodářské noviny. Ministerstvo celou oblast se známými hrady ve Vranově nad Dyjí a v Bítově v loňském roce zařadilo na seznam chráněných objektů, neupřesnilo však, čeho se má památková ochrana vlastně týkat. Lidé nyní musejí poslat každou žádost například na rekonstrukci domu na památkový ústav. To komplikuje a prodlužuje zahájení stavebních prací. "Chápala bych, kdyby se to týkalo nějakých objektů památkově chráněných, tam samozřejmě to vyjádření památkářů je nezbytné. Ale u ostatních domů je to zbytečné," řekla listu starostka Bítova Anna Nikolová. Ministerstvo kultury si nyní vyžádalo stanovisko Státního památkového ústavu, definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo. Podle památkářů by se zóna rušit neměla, ministerstvo by ale mělo přesně určit objekty, kterých se má památková ochrana týkat. Těch je v oblasti asi deset procent, uvádějí Hospodářské noviny.


Policie řeší další případ vydírání státu. Vyděrač požaduje 15 milionů korun, jinak hrozí narušením železnice, informuje Mladá fronta Dnes. Údajně již poničil část trati mezi Bludovem a Postřelmovem u Šumperka. Policie prý na jeho požadavky nereaguje, proto se obrátil na redakci Mladé fronty Dnes a dalších médií. Anonym se ozval pražské redakci deníku v úterý poté, co si měl v Praze převzít peníze. Byl zjevně zklamán, protože mu jeho plány nevyšly, píše list. "Udělali jsme to v neděli a klidně to uděláme znovu. Když se naše požadavky do měsíce nesplní, narušíme rychlíkovou trať a tentokrát to už uděláme pořádně," sdělil podle listu muž středního věku roztřeseným hlasem. Případem se začal zabývat zvláštní útvar pro vyšetřování organizovaného zločinu. Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová listu potvrdila, že vyděrač volal v pondělí na linku 158, aby sdělil, že u Šumperka narušil koleje. "Našli jsme sice šest odšroubovaných matic, ale průjezd vlaku ani bezpečnost cestujících by to podle expertů neohrozilo. Ke kolejím nebyl připevněn žádný nástražný výbušný systém, jak už se v minulosti stalo," uvedla. Hned vedle ležel podle Kosinové dopis se vzkazem "Chceme patnáct milionů. Ozveme se zítra." Anonym podle mluvčí policii opravdu druhý den kontaktoval, zopakoval také požadavek na předání peněz, informuje Mladá fronta Dnes.


Bývalý ředitel české soukromé televize Nova Vladimír Železný počátkem července oficiálně oznámil Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, že je to stále on, kdo ovládá televizi Nova. Podle dvoustránkového dopisu, který na radu dorazil 10. července a v sídle televize Nova způsobil nemalé pozdvižení, Železnému patří v televizi Nova 60 procent. Píše to Mladá fronta DNES, která dopis nyní získala. Celá situace se stala dva měsíce poté, co Železný musel své ředitelské místo v Nově opustit. V květnu o tom rozhodli noví majitelé televize, společnosti PPF a MEF, připomíná list. Oznámení Železného by ovšem celý vývoj stavělo na hlavu, dodává. Železného nástupce v čele Novy Petr Dvořák podle deníku tvrdí, že "vzpoura" odvolaného ředitele byla "potlačena". "Sedli jsme si s ním a celou věc vysvětlili s tím, že pan Železný nebude ve své aktivitě pokračovat," cituje deník Dvořáka, který celou věc považuje za uzavřenou. Sám Železný odmítá svůj nečekaný krok jakkoli komentovat. Podle spekulací byla celá Železného akce jen snahou exředitele vylepšit si pozici při jednání o odstupném, které má po odchodu dostávat ve splátkách. Železný naopak chtěl, aby odstupné dostal najednou, vysvětluje Mladá fronta Dnes.


Bývalý mluvčí prezidenta republiky Tomáš Klvaňa nenastoupí 1. září na ministerstvo zahraničí, jak se očekávalo, neboť odjíždí na jednosemestrální studium do USA. Informuje o tom deník Právo. Klvaňa potvrdil, že se rozhodl využít nabídky z Harvardské univerzity na stipendijní pobyt. "Stále mám v úmyslu věnovat se diplomacii, ale domluvili jsme se s ministerstvem zahraničí, že zatím využiji tuto nabídku," řekl Klvaňa. Ze služeb prezidenta Václava Klause Klvaňa odchází s tvrzením, že jej diplomacie vždy lákala. Bývalý mluvčí se měl údajně stát velvyslancem. Klvaňa by měl navíc od ledna začít učit mezinárodní vztahy na jedné z prestižních amerických univerzit. V Americe by tak podle deníku Právo zůstal rok a půl. "Nicméně nabídky pana ministra Svobody si velice vážím, takže to beru spíš jako odložení těch plánů než jejich zrušení," řekl bývalý mluvčí Právu.