Přehled tisku

Ministryně zdravotnictví Marie Součková

Pondělní tisk věnuje velkou pozornost prohlášení ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která své další setrvání ve vládě spojila se schválením chystané reformy českého zdravotnictví. Deníky komentují také napadení šéfredaktora týdeníku Respekt a shodují se na tom, že by se novináři neměli nechat podobnými útoky zastrašit. Gesto Marie Součkové je na první pohled sympatické, píše Právo. Když nebude mít možnost uplatnit svou představu o řízení resortu, zdravotnický program své politické strany, pak je lepší, když svou funkci opustí. Ministerský post ale Součková přijímala s vědomím, že vstupuje do vlády koaliční, kde nikdo z ministrů nemusí své plány prosadit stoprocentně, dodává komentátor.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková
Pondělní tisk věnuje velkou pozornost prohlášení ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která své další setrvání ve vládě spojila se schválením chystané reformy českého zdravotnictví. Deníky komentují také napadení šéfredaktora týdeníku Respekt a shodují se na tom, že by se novináři neměli nechat podobnými útoky zastrašit. Gesto Marie Součkové je na první pohled sympatické, píše Právo. Když nebude mít možnost uplatnit svou představu o řízení resortu, zdravotnický program své politické strany, pak je lepší, když svou funkci opustí. Ministerský post ale Součková přijímala s vědomím, že vstupuje do vlády koaliční, kde nikdo z ministrů nemusí své plány prosadit stoprocentně, dodává komentátor. "Rozhodnutí ministryně proto nahrává domněnce, že svou hlavu pokládá pod sekyru v jistotě, že předseda vlády jí tak jako tak - reforma nereforma - brzy přichystá špalek," soudí autor. Pokud reforma sněmovnou neprojde, může tedy podle něj Součková odejít sama se ctí.

Také autor komentáře Lidových novin se domnívá, že Součková hraje o čest. Píše, že chystaná reforma se nezamlouvá předsedovi vlády Vladimíru Špidlovi ani početné skupině poslanců. Ministryně si tak může spočítat, že její reforma zřejmě neprojde tak či tak. "Je tedy lepší připravit si půdu pro důstojný odchod středem, než se tvářit jakoby nic a potupně vyčkávat dne, kdy si bude muset sbalit kufry," konstatuje komentátor.

Spojit svou hlavu se svými plány je zásadní postoj, uvádí Mladá fronta Dnes, silné slovo ministryně Součkové ale přesto můžeme chápat jako prázdné gesto. Reformu totiž zatím neznáme a nevíme tedy, zda stojí za to dávat za ni hlavu na špalek, píše autor komentáře. Součková si podle něj měla počínat uvážlivěji a předložit reformu a svou hlavu naráz. "Budoucí plán neznáme, hlava je na špalku, co si o tom myslet? Nu, je to zas ta stará Součková. Nepromyšlený výkon, obsah zatím žádný," dodává komentátor Mladé fronty Dnes.


Na jednotce intenzivní péče v pražské nemocnici Bulovka byl 18. ledna nadále hospitalizován šéfredaktor týdeníku Respekt Tomáš Němeček,  foto: ČTK
Dva neznámí útočníci v sobotu ráno přepadli a zbili šéfredaktora týdeníku Respekt Tomáše Němečka. Okruh rizikových profesí se znepokojivě rozšiřuje, konstatuje v této souvislosti komentátor Práva. Tato riziková zaměstnání mají podle něj něco společného - člověk je zmlácen proto, že se snaží pomáhat lidem. Novinář si podle komentátora "často povzdechne nad marností své práce, když psaní o lumpárnách nemá žádný efekt proti hroší kůži politiků, liknavosti justice a bohorovnosti darebáků." Z brutálního napadení kolegy je proto jedna dobrá zpráva - kritické psaní má smysl, protože se ho někdo bojí, někomu vadí, že jsme informováni. Další dobrou zprávou by ale bylo, že byli útočníci dopadeni. A také to, že společnost potrestá pokus umlčet kritická slova nelítostně a s patřičnou tvrdostí. "Útoky na novináře jsou totiž pro demokratický stát mimořádně nebezpečné, neboť jsou to útoky na celou veřejnost. Na její právo kontrolovat dodržování zákonů v zemi," poznamenává komentátor Práva.

Je zbytečné vyzývat policii, aby sobotní kriminální čin co nejrychleji vyšetřila, píší Hospodářské noviny. Je to zbytečné proto, že žijeme v demokratickém státě a policie taková doporučení nepotřebuje k tomu, aby konala. "To, co ale potřebujeme, i přesto, že žijeme v demokratickém státě, jsou silná média, která se nebojí odkrývat nepravosti, a která se nenechají zastrašit. Ani fyzickými útoky," zdůrazňují Hospodářské noviny.

Kopanci do obličeje se v Česku spory s médii příliš často neřešily, píše Mladá fronta Dnes. Nyní se ale začíná ukazovat, že i v tomto směru poněkud přituhuje, uvádí list a připomíná také případ redaktora České televize, kterému nedávno vyhrožovali likvidací lidé z firmy, o níž točil reportáž. Pro české novináře z toho podle komentátora deníku plyne dvojí ponaučení. "Budou si muset dávat větší pozor. A hlavně: v žádném případě se nebudou smět nechat takovými útoky zastrašit. Pak by se totiž ukázalo, že kopanec do obličeje je v naší zemi silnější argument než pravdivá slova," uzavírá autor v Mladé frontě Dnes.


Mladá fronta Dnes zjišťovala, jak se za rok a půl existence Špidlova Kabinetu změnily majetkové poměry ministrů. Nejvíce podle listu utráceli premiér Špidla, a ministři Součková a Dostál. Nejbohatší je ministr spravedlnosti Čermák. Do politiky vstoupil vloni v létě už zabezpečený, roky totiž pracoval jako úspěšný advokát. Členové kabinetu investovali většinou do nemovitostí. Premiér Špidla na hypotéku koupil dům v Jindřichově Hradci a ministryně Součková byt v Brně. Papírově nejchudší ministr Pavel Němec bydlí u rodičů. Peníze podle Mladé fronty dnes investuje do létání. Ultralehké letadlo si ale prý zatím nekoupil.


Do Česka se po čtyřech letech vracejí turisté, konstatují Hospodářské noviny. Jen ve třetím čtvrtletí roku 2003 k nám přicestovaly více než dva milióny turistů, což představuje meziroční nárůst o 28 procent. V pokladnách českých hotelů, restaurací a památek nechali návštěvníci celkem 31 miliard korun. Nejvíce roste zájem o zemi v srdci Evropy mezi obyvateli Velké Británie a Holandska. Přijíždí ale také čím dál víc Číňanů a Japonců. Oblíbenými cíli zůstávají Praha, Karlovy Vary a Český Krumlov. Trend rostoucího zájmu chce letos kampaní na televizních stanicích BBC a CNN podpořit také agentura Czechtourism, uzavírají Hospodářské noviny.


Podle Lidových novin nás od 1. května čeká zvýšení poplatků za vydání dokladů. Ministr financí Sobotka chce příslušný návrh předložit kabinetu na některém z jeho nejbližších zasedání. Nové sazby by měly pokrýt skutečné náklady na agendu. Například vydání pasu by mělo podražit z 200 na 400 korun. K současným 50 poplatkům by navíc měly přibýt asi 4 desítky nových. Pokud tedy v jednom roce požádáme o nový pas, řidičský průkaz a budeme přihlašovat nový automobil, zaplatíme podle současných představ ministerstev asi o 800 korun více než dosud, vypočítávají Lidové noviny.


Čeští soudci nejsou dostatečně připraveni na změny, které je čekají po vstupu Česka do Evropské unie. Kromě evropských zákonů, které jsou společné pro všechny členské země, se totiž budou muset řídit také judikáty Evropského soudního dvora, tedy principy, jak zákony správně používat. Zejména pro starší soudce však může být problém se stovkami judikátů pracovat. Shodli se na tom odborníci, které oslovily pondělní Hospodářské noviny. "Příprava nebyla tak intenzivní, jak měla být," řekla listu například místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. Člen arbitrážního soudu v Haagu Vladimír Balaš se domnívá, že mladí právníci, kteří nedávno absolvovali školu, evropské právo znají dobře, ti starší však spíš zřídka. "Zápolí s tím, že evropské právní normy dodnes nebyly kompletně přeloženy do českého jazyka, a judikáty už teprve ne. Dají se najít na internetu, ovšem v originálech, tedy především ve francouzštině," uvedl. Hospodářské noviny připomínají, že nebudou-li se po vstupu do EU české soudy stovkami již vydaných judikátů řídit, může Česko v Lucemburku čelit obžalobě, že nerespektuje právo unie. Výše sankcí přitom není nijak omezena. Ohled na judikáty tak budou muset od začátku brát hlavně správní, obchodní a finanční soudci, dodává list.


Městský soud v Praze, který vede obchodní rejstřík a řízení o zápisu do rejstříku, rozhodl loni v prosinci, že Vladimír Železný má být znovu zapsán do rejstříku jako vlastník 60 procent společnosti CET 21, která vlastní licenci na vysílání TV Nova. Píše to deník Právo, podle kterého soud současně zamítl zápis společnosti Vilja jako společníka CET 21 a popřel platnost všech rozhodnutí společníků CET 21, která byla v CET 21 vykonána od 20. května 2002. Mezi tato rozhodnutí patří mj. i odvolání Železného z funkce generálního ředitele TV Nova, k němuž došlo loni v březnu, podotýká Právo. Výrok pražského soudu podle Práva ještě není pravomocný a dá se očekávat, že bude podáno odvolání. Pokud by ale bylo zamítnuto, změnilo by to podstatně postavení Vladimíra Železného vůči finanční skupině PPF, která dosud CET 21 a TV Nova ovládá, poznamenává list.


"S uvolněním regulace nájemného je to jako s nutnou, ale nikoli životně nutnou operací. Každý ví, že radikální zákrok je na místě. Ale nikdo nemá odvahu jej udělat, když, koneckonců, pacient dál žije i bez něj," soudí komentátorka Hospodářských novin. "Proč rozhodnutí o řezu trvá tak dlouho? Kauza nájemné je jednak ukázkou čirého politického populismu. Zhruba dvě třetiny lidí sice bydlí ve svém a nesou tak tedy všechny náklady. A jen tak mimochodem, ukazují velmi názorně, že to prostě jít musí. O zbývající třetinu se svádí boj napříč politickými stranami. Převahu sice mají sociálně slabší vrstvy, v bytech s regulovaným nájemným však ale ani zdaleka nebydlí jen chudí. A i když by si radikálním uvolněním činží ublížila nejvíc ČSSD, ani ostatní strany by na tom zrovna nevydělaly. Je to i sociální problém a otázka normálního strachu, že nakonec zůstanu pod mostem. Na vyvolání této atmosféry se nemalou měrou podíleli ti majitelé domů, kteří hlavně v prvních letech postupovali vůči nájemníkům velmi nevybíravě a jejichž požadavky na nájemné se dramaticky rozcházely s možnostmi průměrné populace. Nemohou se teď divit, že nájemníci udělají cokoli, aby byly chráněny jejich zájmy. Představa, že někdo přijde sám od sebe za majitelem domu a navrhne mu třeba trojnásobné zvýšení činže, je utopií. A to může být třikrát nejpravicovějším voličem nejpravicovější strany," píše autorka v Hospodářských novinách. "Dlouhodobě je samozřejmě tento stav neúnosný. Protože může vést k tomu, že celé oblasti měst budou zdobit zchátralé domy, na jejichž údržbu neměl majitel peníze. A pak teprve přijde krize na bytovém trhu. Současná vláda si evidentně myslí, že do této krize je ještě daleko, a tak sahá po osvědčené pštrosí politice. A že těch hlav v písku už je," uzavírá Komentátorka Hospodářských novin.


Lidové noviny si všímají toho, že o bývalého ministra a nynějšího předsedu představenstva Českých aerolinií Jaroslava Tvrdíka se přetahují dvě stranické organizace ČSSD, pražská a jihlavská. Ne kvůli Tvrdíkovi, ale kvůli penězům: měl by straně platit padesátitisícový příspěvek ročně. "Jde o to," pravil mluvčí ČSSD Jiří Hron, "aby naši členové, kteří dostali funkci díky straně, jí to také vrátili. Svatá prostoto! Copak ČSSD rozdává funkce, aby za ně posléze něco získala zpátky na příspěvcích? A ještě se k tomu hlásí? Ono tedy neplatí, že rozhodují schopnosti, a nikoli stranická příslušnost? Představa, že se člověk má za získanou práci odvděčit, není nová, naopak, byla a je dosti rozšířená. Až do nynějška se však pokládala za způsob vlastní v lepším případě zkorumpované společnosti a v horším případě rovnou mafiánům. Jaké výpalné budou platit ti, kteří ve funkcích budou smět zůstat i jako nečlenové strany? A budou takoví vůbec," kladou si otázku Lidové noviny.


"Kdyby si devatenáctiletá blondýnka Jiřina Čižinská mohla vybrat, s kým bude mít jednou dítě, zvolila by Michaela Jacksona. Vůbec jí přitom nevadí, že americký zpěvák právě čelí obvinění ze sexuálního zneužívání čtrnáctiletého chlapce," uvádí Mladá fronta Dnes. "Jsme přesvědčeni o jeho nevině. Není to pedofil," s neochvějnou jistotou tvrdí dívka, jinak také prezidentka zpěvákova českého fanklubu. "Proto jsme také zorganizovali demonstraci na jeho podporu," vysvětluje. Jak píše Mladá fronta Dnes, sobotní demonstrace měla být stylová: před hotelem Intercontinental, kde Michael Jackson před sedmi lety při svém pobytu v Praze bydlel. Jenže dívek a chlapců se sešla hrstka. Fanoušci si proto z demonstrace udělali koncert na počest svého idolu. Z přinesených magnetofonů si pouštěli zpěvákovy písně a se svíčkami v rukou a anglicky psanými transparenty "Věříme v našeho Michaela" pochodovali na Letnou. Podobné demonstrace se už v pátek uskutečnily i v dalších evropských městech - Moskvě nebo Stockholmu. "Mrzí mě, že přišlo málo lidí. Nic to ale nemění na tom, že je Michael nevinný. Proč to vím tak jistě? Když se o někoho zajímáte tak dlouho jako já, což je skoro od narození, tak pochopíte, jak ten člověk smýšlí a jaký je," říká Jiřina Čižinská. Většina z těch, kteří přišli vyjádřit podporu zpěvákovi, jej však nikdy naživo neviděla. Když totiž Michael Jackson v Praze na Letné vystupoval, málokomu z fanklubu bylo více než deset let," doplňuje Mladá fronta Dnes