Přehled tisku

Ex-ministr Ivo Svoboda a Barbora Snopková, foto: ČTK

ČSSD vyhrála: její ministr první v base, článkem s tímto titulkem se MF Dnes vrací ke středečnímu rozsudku soudu, který poslal exministra financí Ivo Svobodu za tunelování firmy Liberta na pět let do vězení. Je to paradoxní jev, píše komentátor. Zeman přišel k moci s programem uvěznění jednoho sta tisíc zlodějů. Největší a nejpikantnější rybou těchto "čistých rukou" je však ministr financí jeho vlády, přední politik ČSSD.

Ex-ministr Ivo Svoboda a Barbora Snopková,  foto: ČTK
ČSSD vyhrála: její ministr první v base, článkem s tímto titulkem se MF Dnes vrací ke středečnímu rozsudku soudu, který poslal exministra financí Ivo Svobodu za tunelování firmy Liberta na pět let do vězení. Je to paradoxní jev, píše komentátor. Zeman přišel k moci s programem uvěznění jednoho sta tisíc zlodějů. Největší a nejpikantnější rybou těchto "čistých rukou" je však ministr financí jeho vlády, přední politik ČSSD. Pro socialisty to není dobrá zpráva. Zavřeného ministra budou socialisté nosit na bedrech dlouho. Je to příliš velkolepá věc, než aby se zítra zapomněla. Jde o rekord v dějinách České republiky: první zavřený ministr! Zločinec má být zavřen. Je-li politikem, jeho partaj musí počítat, že trest padne i na její hlavu. Měli jste to, hoši, vědět včas, řekne se. Nejsou strany zlodějů a nezlodějů. To je laciný pohled. Jsou strany programů, postav a praxe. Tragédií socialistů není, že mají na bedrech Svobodu, nýbrž jak nyní vládnou.

K tématu se vrací i další článek deníku MF Dnes, který připomíná, že opletačky s policií nicméně měli i jeho předchůdci. Svoboda se může pyšnit nechtěným primátem, ale kriminalisté chtěli stíhat i někdejšího ministra financí Ivana Kočárníka z ODS za to, že bez souhlasu vlády poskytl České spořitelně státní záruky na krytí ztrát. Poslanci jej však odmítli zbavit imunity. Do ztracena šlo i vyšetřování výběrového řízení ministerstva zdravotnictví na provoz Letecké záchranné služby. Hlavní podezřelý? Exministr Jan Stráský, rovněž z ODS. Poslanci však i tentokrát odmítli zrušit imunitu. Svého času měl potíže se zákonem i bývalý vicepremiér Egon Lánský z ČSSD. Policie prověřovala fakt, že si zřídil v Rakousku bez povolení České národní banky devizový účet. Nakonec však vyšetřovatel kauzu odložil: Lánský zaplatil daň dřív, než mu začalo hrozit stíhání.


Lidovci znovu zvedli prapor boje proti drogám a většina sdělovacích prostředků jejich krok znovu komentuje přinejmenším rozpačitě, ne-li rovnou odmítavě, píší Lidové noviny. Spor o drogy se odehrává v ideologické rovině - přitvrdit, nebo povolit? Není toho moc, na čem se stoupenci represivnější politiky se svými liberálnějšími odpůrci shodnou. Možná na tom, o čem se moc nemluví že drogová závislost přes svou mediální přitažlivost prostě není prvořadý společenský problém: počet závislých je například ve srovnání s počtem alkoholiků takřka zanedbatelný. Rozhodně se však shodnou na potřebě prevence a na tom, že se v drogách točí veliké peníze. Česká republika vydává na prevenci nemalé částky a podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu to nedělá dobře. Peníze se vynakládají chaoticky, přiděluje je několik ministerstev a dalších institucí a podle zprávy NKÚ nemají tyto instituce dostatečný přehled o tom, jak se s penězi nakládá. V oblasti protidrogové prevence existují "rodinné podniky. Co kdybychom tedy na chvíli nechali hádky o tolerování marihuany a raději se pokusili udělat pořádek v těch penězích?


Právo se vrací k odmítnutí zákona o deregulaci nájemného Sněmovnou. Všichni se zachovali nadmíru charakterně ve smyslu věrnosti partajním ideologiím, zato bezectně k občanům, jež zastupují a na jejichž zájmy se odvolávají. V úterý se sice zesměšnila zejména vládní koalice, ale nejvíc svým voličům uškodila ODS. Tato důsledná ochránkyně vlastnických práv zřejmě na vlastníky nájemních domů kašle. Sama se o jejich zájmy nikdy nezasadila, a když byl na stole vcelku rozumný kompromisní návrh, který by jim mohl přinést kus prospěchu, raději si dopřála bojovou hru.


Pavel Telička s Václavem Klausem,  foto: ČTK
Jako bychom do evropské vlády neposílali "našince", na něhož chceme být pyšní, ale nějakého odpadlíka. Taková je porce důvěry, kterou politici na cestu vybavují budoucího eurokomisaře Pavla Teličku, poznamenávají Hospodářské noviny. Vláda se ho zastává chabě. Daleko víc je slyšet, že je to "úředník" to slovo má dnes v češtině pejorativní nádech) a že byl v KSČ (kvůli kariéře). Diskutovat o tom, jestli a za jakých okolností byl vstup do KSČ vadou charakteru, je určitě cenné, ale... Nedivme se Teličkovi, že byl upřímně překvapen, s jakou vervou se najednou do téhle kapitoly jeho životopisu všichni pustili. Celkem nikoho například nevzrušuje, že členem KSČ byl (o pět let déle než mladík Telička) policejní generál Jiří Kolář. Jeho pověst tím zjevně neutrpěla, jinak by nemohl šéfovat policii demokratického státu. Ano, jak o své minulosti trefně prohlásil parlamentní lídr ODS Vlastimil Tlustý: "Členství v KSČ není samo o sobě důvod zmuchlat se a zahodit."