Přehled tisku

0:00
/
0:00

Tahanicím o výši činží mají předejít cenové mapy nájmů, píše deník Právo. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský na poslední chvíli přišel s plánem, jak zajistit, aby od příštího roku nedocházelo k velkým tahanicím mezi majiteli a nájemníky o výši nájemného, které by musely často řešit i soudy.

Kamil Jankovský,  foto: ČTK
Tahanicím o výši činží mají předejít cenové mapy nájmů, píše deník Právo. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský na poslední chvíli přišel s plánem, jak zajistit, aby od příštího roku nedocházelo k velkým tahanicím mezi majiteli a nájemníky o výši nájemného, které by musely často řešit i soudy. Jankovský se obává, že mnozí majitelé přijdou za nájemníky s přemrštěnými požadavky, které nebudou odpovídat místně obvyklému nájemnému. Když bude v cenové mapě obvyklé nájemné stanoveno ve výši čtyř až šesti tisíc, tak nebude majitel chtít 15 tisíc, protože by u soudu prohrál, uvedl ministr Jankovský. Cenové mapy podporuje i sdružení majitelů domů, ale požaduje, aby vycházely pouze z tržních nájmů.


Radek John,  foto: ČTK
Velké protikorupční tažení ministra vnitra Radka Johna přineslo první konkrétní výsledek. Jak uvádí Lidové noviny, protikorupční linka se zahltila telefonáty chronických stěžovatelů. Lidé si častě stěžují i na to, že jim úředník či policista nevěnoval dost pozornosti, popisuje Petr Jansa z organizace Transparency International, která linku pro ministerstvo provozuje. Zvýšený nápor tak ukrajuje čas na závažnější kauzy. Kvůli nárůstu telefonátů od kverulantů se už sešli lidé z Transparency International s ministerskými úředníky. Ministerstvo za linku platí přes milion korun, měli by se proto zabývat každým telefonátem, uvedl v Lidových novinách ministr Radek John. Provozovatelé linky si však stojí za svým a tvrdí, že plošná propagace čísla je spíše na škodu. Linka funguje už třetím rokem. Jen loni na základě podnětů z linky otevřeli právníci organizace 58 nových případů.


V Ostravě pokračovalo soudní jednání se čtveřicí mladíků obviněných ze žhářského útoku na dům romské rodiny ve Vítkově. Před soudce byli předvedeni David Vaculík  (v popředí druhý zprava),  Jaromír Lukeš  (v popředí čtvrtý zprava),  Ivo Müller a Václav Cojocaru. Foto: ČTK
U krajského soudu v Ostravě probíhá poslední fáze procesu s vítkovskými žháři. Rozsudek padne za dva týdny, píše komentář deníku Právo a dodává: soud to má těžké. Jedinou konstantou zůstává dítě, které málem uhořelo a do smrti ponese následky. Je však těžké dokázat už jen to, že pachatelé věděli o lidech v domě, který zapálili. Natožpak to další, co souvisí: rasová motivace činu, vazby na neonacistické hnutí. Zkoumalo se všechno, co s případem souvisí. Chvílemi byl soud festivalem demagogie, jak už to advokáti obžalovaných mají v popisu práce, chvílemi měl autor komentáře pocit, že některé námitky sedí. Policie se možná nechovala zcela korektně, soud se možná dopustil nějakých procesních chyb. Škoda, že z mnoha podobných žhářských akcí policie dopadla jen pachatele této jediné, která navíc vzbudila tak silné emoce. Jediný případ se totiž automaticky stává případem exemplárním. Tohle těm soudcům nezávidím, uvádí závěrem komentář deníku Právo.

Také sloupek Lidových novin uvádí, že bez ohledu na rozsudek či výši trestů, bychom se neměli nechat tímto případem ukolébat. Paličských útoků v téhle zemi bylo daleko víc, naštěstí ne s tak tragickými následky, a jejich pachatelé stále unikají. Zní to možná cynicky, ale bylo by daleko lepší, kdyby vítkovský případ byl úplně běžný, nikoli v míře následků, ale v účinnosti policie a justice. Kdyby se útočníkům většiny podobně provedených akcí vedlo stejně jako žhářům z Vítkova, žilo by se mnoha občanům klidněji.


Nech mou babičku na pokoji, to je motto kampaně, která chce ve společnosti probudit zájem o seniory a rozproudit mezigenerační diskusi. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, organizátoři chtějí mladým ukázat, že být starý neznamená být neschopný a nemocný. Skvělý nápad, uvádí komentář. Jeho autorce však vadí přezíravost, s níž mnozí se staršími lidmi mluví. Například když se v nemocnicích oslovení smrskne na babi a dědo, když se starými lidmi straší. Respektive faktem, že jich bude stále víc, že nebude na důchody, že nespokojení staříci budou moci zvrátit politický vývoj země. Zároveň je přesvědčená, že by byla na místě i kampaň, která by lidi ve středním věku na stáří připravovala.


Foto: Evropská komise
Mladí Češi nemají v Evropě v pití alkoholu konkurenci. Jak píše Mladá fronta Dnes, oproti zbytku Evropy u nás prudce stoupá počet dětí, které se opíjejí - a to často ještě předtím než oslaví dvanácté narozeniny. Podle průzkumu sáhly po skleničce v posledním měsíci tři čtvrtiny šestnáctiletých Čechů, polovina přiznala, že se opila pod obraz. I evropská studie ESPAD, která porovnává výsledky ze sedmnácti zemí, označila Česko za Mekku mladých pijanů. Mezi země s rostoucím trendem v pití alkoholu patří Chorvatsko, Česko, Malta, Portugalsko a Slovensko. Závěry studie potvrzují i policejní kontroly v barech a hospodách. Na konci srpna policisté prošli 2200 provozoven a načapali tři stovky opilých mladistvých. Co se týče drog, výsledky studie jsou ještě hrozivější. V Evropě užila drogy včetně marihuany průměrně pětina šestnáctiletých. V Česku je to polovina. Jak říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, na vině je zejména pokles peněz na prevenci - tedy různé kampaně. A také to, že jsme liberální. Alkohol dětem často nabízejí sami rodiče.


Lanovka na Sněžku
Sedačková lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku má zase blíž k tomu, aby prošla celkovou rekonstrukcí. Evropská komise minulý týden potvrdila, že žádost obce na přidělení dotace není v rozporu s unijními pravidly, uvádí Mladá fronta Dnes. Z evropského rozvojového fondu by na projekt mělo přijít skoro 230 milionů korun. Evropské prostředky jsou tedy téměř jisté, jiné je to s více než dvacetimilionovým státním příspěvkem, uvedla Eva Jouklová z Regionální rady Severovýchod, který se podílí na přidělování evropských dotací. Ta tahu jsou nyní české úřady. Rekonstrukce lanové dráhy z Pece na Sněžku se s přestávkami připravuje už od sedmdesátých let. Společným jmenovatelem všech návrhů je její prodloužení blíž k centru obce.