Přehled tisku

Praha je vyhledávaným místem teroristů z Palestiny, Iráku, ale i Al-Kajdy, uvádí pondělní Mladá fronta dnes. Česko si vybírají mimo jiné kvůli vazbám, které tu získali před listopadem 1989. V roce 2001 například pobýval v zemi významný člen Fronty pro osvobození Palestiny Tarek abu Bassam. Podle svých spolupracovníků tu měl "nabírat sílu do dalších akcí." To podle deníku vystihuje, jakou roli sehrává Česko v oblasti terorismu: je to týlové pole, kam se teroristé jezdí rekreovat, získávat kontakty nebo navázat obchodní styky.

Praha je vyhledávaným místem teroristů z Palestiny, Iráku, ale i Al-Kajdy, uvádí pondělní Mladá fronta dnes. Česko si vybírají mimo jiné kvůli vazbám, které tu získali před listopadem 1989. V roce 2001 například pobýval v zemi významný člen Fronty pro osvobození Palestiny Tarek abu Bassam. Podle svých spolupracovníků tu měl "nabírat sílu do dalších akcí." To podle deníku vystihuje, jakou roli sehrává Česko v oblasti terorismu: je to týlové pole, kam se teroristé jezdí rekreovat, získávat kontakty nebo navázat obchodní styky. V Česku operuje i súdánská větev Al-Kajdy. Když ve vídeňském sídle této organizace provedla v 90. letech policie razii, zjistila, že účty firmy proteklo více než 300 milionů dolarů z islámských států, ale také od bin Ládina. Většina peněz byla použita na nákup zbraní, připomíná Mladá fronta Dnes.


Za bezvýznamný označil podle deníku Právočeský premiér Vladimír Špidla záměr několika desítek odsunutých Němců, kteří chtějí u Evropského soudu pro lidská právažalovat Českou republiku kvůli zabavení majetku po druhé světové válce. Podle rakouského rozhlasu ORF argumentují odsunutí Němci tím, že Benešovy dekrety zabavení majetku legalizují, což podle nich odporuje Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Podle premiéra Špidly se podobné individuální žaloby podávaly už dříve, žádná z nich však nebyla ve Štrasburku úspěšná. Ani podle právních odborníků nemají stížnosti odsunutých Němců žádnou naději na úspěch. Konfiskace německého majetku po druhé světové válce byly legální jak podle československého, tak podle mezinárodního práva, dodává Právo.


Jen čtyři studenti ze sta neholdují alkoholu. Každý druhý šestnáctiletý už navíc rozšířil řady lidí závislých na nikotinu. Stejný počet studentů dobře ví, jak chutná marihuana či hašiš, uvádí se v Mladé frontě Dnes. Současně ale klesá počet těch, kteří berou tvrdé drogy. Zatímco před pěti lety přiznalo užití heroinu skoro pět procent dospívajících, nyní jich je desetkrát méně. Podle psycholožky Václavy Masákové je to důsledek dlouhodobé osvěty. Mladí lidé dnes už vědí, kam závislost na tvrdých drogách vede, a chtějí se jejím důsledkům vyhnout. Zákazy měkkých drog však mladé lidi spíše lákají, aby je vyzkoušeli. Lidoveckému předsedovi Miroslavu Kalouskovi, který chce o víkendu přemluvit ostatní lídry koaličních stran, aby se v boji s drogami přitvrdilo, gymnazisté podle deníku vzkazují: přestaňte trestat uživatele měkkých drog. Odlišné přístupy k tvrdým a měkkým drogám ve vládní koalici zastává jen Unie svobody. A jako jediná zároveň apeluje, aby stát konečně začal něco dělat proti tomu, že čím dál víc dětí pravidelně pije alkohol a kouří.


Jak uvádějí Lidové noviny, organizátoři hokejového mistrovství světa se dosud nejvíc báli dopravního kolapsu a nepořádku v ulicích, který návštěvníci šampionátu způsobí. Po čtvrtečním útoku v Madridu už jsou jejich starosti trochu jiné. Na diváky čekají kvůli možným teroristickým útokům zvýšená bezpečností opatření. Každý návštěvník bude muset například projít bezpečnostním rámem, aby se zjistilo, zda u sebe nemá zbraň. Zvýšená pozornost policie se bude soustředit na velká shromáždění lidí. Podle mluvčí policejního prezidia Blanky Kosinové se dokonce uvažuje o tom, že by na konci března proběhlo v okolí haly cvičení, během kterého by bezpečnostní složky simulovaly rizikové situace. Ministr vnitra Stanislav Gross ale odmítl, že by Česko například žádalo o pomoc armádu nebo dokonce NATO, jako to v souvislosti s nadcházející olympiádou udělalo Řecko.


Do centra pozornosti celé Evropské unie se dostal česko-rakouský hraniční přechod České Velenice - Gmünd, uvádí se v Lidových novinách. Okolí Velenic si vybírají k přechodu státní hranice stovky čečenských a dalších běženců z Východu, Evropská komise proto právě v těchto místech vytvořila jakési mezinárodní školicí středisko policie z mnoha evropských států. Vysoce postavení policisté z Británie, Itálie, Španělska a dalších zemí tady na takzvaných hospitacích sbírají poznatky z řešení ilegální migrace a zároveň své zkušenosti předávají svým rakouským a českým kolegům. Kromě toho se ale tato mezinárodní jednotka běžně účastní i zásahů proti migrantům přímo na hranicích. Policisté ze současných i kandidátských zemí by měli sloužit na hranicích spolu s Rakušany ještě minimálně tři týdny, doplňuje deník.


Každý desátý Čech podle Mladé fronty Dnes platí v restauraci za jídlo a pití stravenkami. Za měsíc tímto způsobem lidé utratí zhruba miliardu korun. Českým stravenkám, které lidé dostávají od svých zaměstnavatelů, vládnou už od začátku Francouzi. Ti patří v Evropě k zemím, kde jsou poukázky na obědy nejvíce rozšířené a lze jimi platit skoro všude. Stravenky jsou výhodné pro zaměstnavatele, který si jejich část může odečíst z daní, i pro obchodníky. Ti tak k sobě nalákají více zákazníků. Ačkoliv lze stravenky se stejnými logy po celé Evropě, ani po rozšíření Evropské unie s nimi nebude možné platit jinde než v tuzemsku.


Stát letos podle odhadů ministerstva financí vyplatí lidem na podpoře stavebního spoření rekordních 15,8 až 16 miliard korun. Podle Mladé fronty Dnes si asi tato dosud nejvyšší suma udrží historické prvenství. Vláda totiž od letošního roku podporu stavebního spoření zkrátila. Do roku 2013 tak chce ušetřit až 63 miliard korun. Ministerstvo zatím nemá jisté všechny peníze. Jak ale uvedla mluvčí ministerstva Eva Nováková, stát musí peníze najít, protože na podporu mají lidé nárok.


Přehlídku nových děl soudobých autorů zahájila podle Mladé fronty DnesČeská filharmonie. Cyklus nazvaný Pražské premiéry potrvá do 19. března a má poskytnout obrázek o současném stavu vážné hudby. Během šesti koncertů se v pražském Rudolfinu představí se svými skladbami pětadvacet autorů. Vedle známých jmen, jako je Ilja Hurník, Marek Kopelent nebo Zdeněk Lukáš, se objeví i zástupci mladší a nejmladší generace: Zbyněk Matějů, Mikuláš Piňos, Kateřina Růžičková a další. Některé skladby zazní ve světové premiéře, jiné už byly provedeny, žádnou však dosud neslyšelo pražské publikum.


Logo TV Nova
Televize Nova ohlásila podle deníku Právo nečekané změny ve svém programu. Ze středečního večerního vysílání stáhla akční filmy s agentem 007 Jamesem Bondem a nahradila je novějšími americkými akčními filmy. Dosud vysílané bondovky totiž pokulhávaly až na výjimky ve sledovanosti za českým kontroverzním seriálem Třicet případů majora Zemana, který v téměř shodném čase uvádí televize Prima. Vyhazov dostanou z Novy i okoukané americké seriály Dynastie a Dallas, které v sobotu a neděli televize reprízovala v podvečerních časech.


Česká Dajdou, osmnáctiletá Anna, která vypadla ze soutěže Česko hledá SuperStar, by se mohla prohýbat pod nabídkami na vystupování. Podle Mladé fronty Dnes je dívka, která se proslavila neumělým přednesem písně Thank You britské zpěvačka Dido a sebevědomím, s nímž poslala porotu do háje, zatím vyhledávanější než její úspěšní kolegové. "Denně dostávám pět nebo šest žádostí, aby Česká Dajdou vystoupila tam nebo jinde, jestli by mohla být třeba královnou majálesu. Jenže my ji nezastupujeme," říká známý bavič a podnikatel Petr Novotný, majitel koncertní agentury 6P, který podle smlouvy bude zastupovat toho, kdo vyhraje soutěž Česko hledá SuperStar. "Je to bezesporu velmi charismatická bytost. A má takovou míru sebevědomí, kterou jsem v našem showbyznysu neviděl," dodává Petr Novotný v Mladé frontě Dnes.